Premijer Velike Britanije uporedio ukrajinsku krizu sa Bregzitom

Premijer Velike Britanije uporedio ukrajinsku krizu sa Bregzitom

Reči Borisa Džonsona opisane su kao uvreda za Ukrajince, Britance i zdrav razum.

Britanski premijer Boris Džonson suočava se sa značajnom reakcijom kako u inostranstvu tako i kod kuće zbog povlačenja paralela između otpora Ukrajine ruskoj vojnoj operaciji i Bregzita.

„Znam da je instinkt naroda ove zemlje [UK], kao i naroda Ukrajine, da biraju slobodu svaki put“, rekao je Džonson tokom govora na prolećnoj konferenciji Konzervativne partije u Blekpulu u subotu.

„Kada su Britanci glasali za Bregzit u tako velikom, velikom broju, ne verujem da je to bilo zato što su bili pomalo neprijateljski raspoloženi prema strancima. To je zato što su hteli da budu slobodni, da rade stvari drugačije i da ova zemlja može sama da vodi“, insistirao je on.

Nepromišljena izjava nije prošla nezapaženo i šokirala je mnoge, a premijerovi kritičari su rekli da je poređenje neprikladno iz nekoliko razloga.

Oni su ukazali na činjenicu da su dva događaja bila izuzetno različita po prirodi i obimu. Primećeno je da je – dok je Britanija glasala za izlazak iz Evropske unije 2016 – Ukrajina upravo podnela zahtev za pridruživanje bloku nakon što je Rusija poslala svoje trupe u zemlju. Džonson je takođe kritikovan zbog impliciranja da se u EU ne radi o slobodi.

Borise, tvoje reči vređaju Ukrajince, Britance i zdrav razum“, primetio je bivši predsednik Evropskog saveta i bivši premijer Poljske Donald Tusk. „Još uvek mogu da se setim entuzijazma Putina i Trampa posle referenduma.

Koordinator Evropskog parlamenta za Bregzit i bivši šef belgijske vlade, Gi Verhofštat, rekao je da su reči britanskog premijera „lude“. On je dalje pojasnio da se „Bregzit odnosi na poništavanje sloboda i izlazak iz EU. Ukrajinci žele više slobode i ulazak u EU.

Džonsona je lider liberalnih demokrata Ser Ed Davei označio kao „nacionalnu sramotu“. „On nije Čerčil: on je Bejzil Folti“, rekao je Dejvi, misleći na mizantropskog vlasnika hotela kojeg je glumio Džon Kliz u popularnom britanskom sitkomu iz 1970-ih „Favlti kule“.

Čak su i premijerovi kolege konzervativci bili ljuti, a bivši zamenik premijera lord Majkl Heseltajn optužio je Džonsona za „cinično iskorišćavanje neverovatne hrabrosti ukrajinskog naroda“.

Lord Gevin Barvel, koji je bio šef kabineta Tereze Mej, takođe je istakao na Tviteru da „osim dela gde glasanje na slobodnom i poštenom referendumu ni na koji način nije uporedivo sa rizikovanjem svog života da odbranite svoju zemlju od invazije i Neprijatna činjenica da se Ukrajinci bore za slobodu da se pridruže EU, ovo poređenje je pravo.

Rusija je započela svoju vojnu operaciju u Ukrajini krajem februara nakon sedmogodišnjeg zastoja zbog neuspjeha Kijeva da implementira uslove sporazuma iz Minska i konačnog priznanja Rusije otcijepljenih republika Donbasa Donjecka i Luganska. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske bili su osmišljeni da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države.

Rusija je sada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.