Zašto SAD neće poslati vojsku u Ukrajinu?

Zašto SAD neće poslati vojsku u Ukrajinu?

Iako su SAD u svakoj prilici osuđivale ruske akcije, predsednik Džo Bajden se potrudio da jasno stavi do znanja da američke snage neće ući u Ukrajinu i direktno angažovati Rusiju.
Zašto je to? Kao što je Bajden rekao za NBC Nevs ranije ovog meseca, „To je svetski rat kada Amerikanci i Rusija počinju da pucaju jedni na druge. Drugim rečima, ulazak SAD u sukob ima potencijal da izazove globalni rat.
Penzionisani general-potpukovnik Mark Hertling, nacionalna bezbednost i vojni analitičar za CNN, rekao je za Vhat Matters u nedelju: „Ključ diplomatije je ograničavanje potencijala za rat. Dok je trenutni rat ruske ilegalne invazije na Ukrajinu tragičan, haotičan i razoran, on je i dalje regionalni sukob.
„Ako NATO ili SAD pošalju trupe u Ukrajinu da im pomognu u borbi protiv Rusa, dinamika bi se prebacila na multinacionalni sukob sa potencijalnim globalnim implikacijama zbog statusa nuklearne energije i SAD i Rusije. Zbog toga SAD i NATO — i ​​druge nacije širom sveta — pokušavaju da utiču na uspeh Ukrajine i poraz Rusije pružanjem druge vrste podrške“, rekao je Hertling.
SAD su rasporedile hiljade vojnika širom Evrope, i pre i tokom ruske invazije na Ukrajinu.
Barbara Star sa CNN-a izvestila je u nedelju da će više od 4.000 vojnika američke vojske koji su privremeno raspoređeni u Evropu sada imati produženu dužnost – najverovatnije za nekoliko nedelja – kao deo napora SAD da uvere saveznike istočne Evrope tokom trenutne krize .
Ali te trupe nisu tu da se bore protiv Rusa.
Američke snage „nisu i neće biti angažovane u sukobu sa Rusijom u Ukrajini“, rekao je Bajden iz Bele kuće u četvrtak.
Umesto toga, američke trupe imaju zadatak da brane „naše saveznike u NATO-u i da uvere te saveznike na istoku. Kao što sam jasno rekao, Sjedinjene Države će braniti svaki pedalj teritorije NATO-a punom snagom američke moći“, dodao je Bajden.
Ukrajina se graniči sa zemljama članicama NATO-a Poljskom, Slovačkom, Mađarskom i Rumunijom. Ako bi Rusija zapretila jednoj od ovih zemalja, SAD – zajedno sa Francuskom, Nemačkom, UK i ostatkom 30-članog NATO saveza – bi morale da odgovore prema članu 5 Severnoatlantskog ugovora.
Član 5 garantuje da se resursi cele alijanse mogu koristiti za zaštitu bilo koje pojedinačne nacije članice. Prvi i jedini put na nju se pozivalo nakon napada na SAD 11. septembra 2001. godine; kao rezultat toga, NATO saveznici su se pridružili invaziji na Avganistan.