Ruska vojska u pokretu

Ruska vojska u pokretu

Stiven Vud, visoki rukovodilac kompanije za satelitske snimke Maxar je dao izjavu za CNN: „Čini mi se da je značajna količina vojne tehnike (tenkova, samohodne artiljerije i drugih pomoćnih vozila) otišla sa severoistočnog parka vozila. Dodatna oklopna vozila su otišla iz centralnijeg parka“.
U međuvremenu, pojačane aktivnosti u Kurskoj i Belgorodskoj oblasti, koje se graniče sa severoistočnom Ukrajinom, stvaraju dodatnu zabrinutost.
„Vidimo ogroman priliv vozila i osoblja u Kursk“, upozorio je na Tviteru Konrad Muzika, stručnjak za praćenje vojnih kretanja u kompaniji Rochan Consulting.
Filip Karber iz Fondacije Potomak u Vašingtonu, koji je takođe detaljno proučavao kretanje ruskih trupa, rekao je ranije ovog meseca: „Najjača ofanzivna formacija Rusije, Prva gardijska tenkovska armija, koja je inače stacionirana u oblasti Moskve, pomerila se na jug 400 kilometara i okuplja se u optimalnom području za brzu oklopnu ofanzivu na invazionoj ruti Hursk-Kijev“.
Zabrinutost je takođe porasla zbog ogromnog gomilanja ruskih trupa u Belorusiji, zemlji bliskoj srodnici Moskve koja bi mogla da obezbedi drugi put u Ukrajinu.
Rusija i Belorusija počele su u četvrtak desetodnevne zajedničke vojne vežbe, čija je veličina i vreme izazvala strahove na Zapadu.
Veruje se da je raspoređivanje Moskve u Belorusiji najveće od Hladnog rata, sa „očekivanim 30.000 borbenih trupa, snagama za specijalne operacije Spetsnaza, borbenim avionima uključujući SU-35, rakete sa dvostrukom sposobnošću Iskander i sistemima protivvazdušne odbrane S-400“, Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je 3. februara.
To je takođe najveća vežba koju su beloruske oružane snage izvele u bilo koje doba godine, prema Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS). Rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da je svrha vežbi pod nazivom „Saveznička odlučnost-2022″.