Kazahstan: Policija ubila desetine antivladinih pobunjenika

Kazahstan: Policija ubila desetine antivladinih pobunjenika

Bezbednosne snage u Kazahstanu saopštile su da su ubile desetine antivladinih pobunjenika u operaciji uspostavljanja reda u glavnom gradu Almatiju.

Dvanaest pripadnika snaga bezbednosti je poginulo, a 353 povređena u nemirima, izazvanim udvostručenjem cene tečnog naftnog gasa.

Rusija šalje trupe na zahtev kazahstanskog predsednika. Oni će biti raspoređeni da pomognu u „stabilizaciji“ zemlje, koja je zajedno sa Rusijom, Belorusijom, Tadžikistanom, Kirgistanom i Jermenijom članica Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

Protesti su počeli u nedelju kada je vlada ukinula gornju granicu cena TNG-a, koji mnogi ljudi koriste za gorivo u automobilima, ali su se nemiri od tada proširili i uključili političke pritužbe.

Optužujući strance obučene „terorističke bande“ da stoje iza problema, predsednik Kasim-Žomart Tokajev uveo je vanredno stanje širom zemlje koje uključuje policijski čas i zabranu masovnih okupljanja.

Predsednik Tokajev je saopštio da je zatražio pomoć od ODKB-a, a predsedavajući ODKB-a, jermenski premijer Nikol Pašinjan, potvrdio je da će alijansa poslati mirovne snage „na ograničeni vremenski period“.

Portparol policije u Almatiju Saltanat Azirbek pozvala je ljude u gradu da privremeno ostanu kod kuće jer je u četvrtak nastavljena „kontrateroristička“ operacija u tri administrativne zgrade.

Brzina kojom su protesti postali nasilni iznenadila je mnoge, kako u Kazahstanu, tako i u širem regionu, i nagovestila da se ne radi samo o poskupljenju goriva.