Rani sneg pokrio Peking i severnu Kinu

Rani sneg pokrio Peking i severnu Kinu

Rani sneg pokrio je veći deo severne Kine uključujući i glavni grad Peking, što je izazvalo zatvaranje autoputeva i otkazivanje ili kašnjenje aviona i vozova.

Temperature su pale ispod nule a hladni talas se kretao sa zapada ka istoku. Sneg je pao danas u Pekingu, u obližnjem gradu Taindžinu i severoistočnoj Kini dok je prethodnog dana pogodio delove oblasti Unutrašnje Mongolije i druge zapadne oblasti.

Nacionalni meteorološki centar izdao je narandžasti meteo alarm za mećave, što je drugi najviši nivo u sistemu upozorenja od četiri stepena u Kini. Prognozirane su padavine do 30 centimetara snega u nekim oblastima.

Peking je najteže pogodjen jutros. Nekoliko sekcija autoputeva su zatvorene, privremeno je prekinut autobuski saobraćaj na više od 160 ruta i smanjen je broj letova na dva glavna aerodroma u gradu, javili su državni mediji.

Brzi vozovi do Tjandžina i Šangaja otkazani su ili kasne.

Nebo se razvedrilo u kineskom glavnom gradu tokom popodneva po lokalnom vremenu kako se mećava kretala dalje ka istoku.

Gradske vlasti navele su da sneg iz kvartova gde ima slučajeva zaraze kovida-19 neće biti uklanjan, javili su državni mediji. Nisu naveli zašto ali Kina je uvela neuobičajeno stroge mere u svom pristupu nulte tolerancije u suzbijanju širenja virusa.

U autonomnoj oblasti Unutrašnjoj Mongoliji letovi su otkazani u subotu na aerodromu Hohot, glavnom gradu te oblasti, javila je agencija Sinhua. Takodje neki autoputevi su privremeno zatvoreni u provinciji Hebej, koja okružuje Peking i zapadno u provinciji Šanksi, navela je agencija Sinhua.