Kragujevac: Počeo sa radom mobilni tim Doma zdravlja, lekari i na selu

Kragujevac: Počeo sa radom mobilni tim Doma zdravlja, lekari i na selu

Meštanima kragujevačkih sela od sada mogu da provere svoje zdravlje bez odlaska u ambulantu. Dom zdravlja Kragujevac je uz podršku lokalne samouprave oformio mobilni tim koji svakog radnog dana pruža medicinsku uslugu u nekom od okolnih sela svim zainteresovanim građanima. Prema rečima nadležnih, za sada je interesovanje više nego zadovoljavajuće.

Meštani kragujevačkih sela od pre petnaest dana mogu u svom mestu da provere opšte zdravstveno stanje, provere krvni pritisak I urade kompletnu laboratorijsku dijagnostiku ili prime prvu dozu vakcine proizvođača Sinofarm bez odlaska u Kragujevac u neku od ambulanti. Prema rečima meštana sela Jovanovac ovako organizovani lekarski pregledi posebno su značajni za starije ljude I hronične bolesnike koji nisu uvek u mogućnosti da potraže pomoć u nekoj od ambulanti u gradu.

Projekat Mobilni tim na selu realizuje Dom zdravlja Kragujevac uz podršku lokalne samouprave. Prema rečima lekara koji učestvuju u njegovoj realizaciji interesovanje građana je očekivano dobro, a za ovo kratko vreme kod jednog broja njih su otkrivene I zdravstvene smetnje za koje nisu znali da ih imaju I upućeni su na dalje lečenje kod lekara specijalista.

“ Najčešći zdravstveni problem kod pacijenata je visok krvni pritisak, odnosno hipertenzija, za koju oni nisu znali da je imaju. Sada su oni svi dobili adekvatnu terapiju i u narednom periodu će dolaziti na konrole“, istakla je dr Miljana Paunović Aksentijević, lekar opšte prakse Doma zdravlja Kragujevac

Projektom je za sada obuhvaćeno 14 sela u opštini Kragujevac sa negde oko 12. hiljada stanovnika, ali je plan da u narednom periodu taj obuhvat bude još veći, a zdravstvena zaštita dostupna I meštanima najudaljenijih sredina.