Đerlek: Epidemiološka situacija je veoma teška, ali nema mesta za paniku

Đerlek: Epidemiološka situacija je veoma teška, ali nema mesta za paniku

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Djerlek rekao je danas da je procena da u ovom trenutku ne treba posezati za novim restriktivnim merama, ali ništa nije „cementirano“ i da će epidemiološka situacija biti praćena na dnevnom nivou.

„Epidemiološka situacija je veoma teška, nema mesta panici, ali jeste za veliki oprez i ozbiljnost“, rekao je Đerlek za TV Pink, i dodao da je „jedini spas“ u vakcinaciji.

On je rekao da se sada „održava“ nivo od oko 7.000 do 7.500 novozaraženih dnevno, što su visoki brojevi i neće tako lako pasti već će njihov period trajanja zavisiti od vakcinacije stanovništva.

Govoreći o poslednoj odluci Kriznog štaba za borbu protiv korone, on je rekao da se na „isti problem gleda iz dva ugla“.

„Jedan je čisto iz lekarskog i mi smo tu dali, govorim u ime Ministarstva zdravlja, predloge da se brzo zaustavi širenje epidemije. Premijerka je jasno rekla da su to neka kratkoročna rešenja što, imajući i iskustvo sa prethodnim talasima, pa i možemo da se složimo. Takodje je rekla i da je vakcinacija dugoročno rešenje i da treba da se ugledam na Dansku, Portugaliju sa imunizacijom oko 80 odsto“, rekao je Đerlek.

Govoreći o medicinskom i nemedicinskom delu Kriznog štaba, on je naveo da je „taj drugi ugao gledanja“ od ljudi koji brinu pre svega o ljudskim životima, ali i kako će funkcionisati država, kako nabaviti novac za plaćanje skupog lečenja.

„Bez vakcinacije uzaludno je donositi nove mere je su one samo pomoćno sredstvo da pobedimo koronu“, rekao je Đerlek.