NATO i Seul održaće sastanak o raspoređivanju trupa DNRK u Ukrajinu

NATO i Seul održaće sastanak o raspoređivanju trupa DNRK u Ukrajinu

Vladina delegacija Južne Koreje prisustvovaće sastanku Severnoatlantskog saveta 28. oktobra na kojem će razgovarati o podacima o raspoređivanju trupa DNRK u ratu u Ukrajini.

„U ponedeljak, 28. oktobra, delegacija na visokom nivou iz Republike Koreje obavestiće Severnoatlantski savet o raspoređivanju trupa Demokratske Narodne Republike Koreje (DNRK) u Rusiju“, navodi se u saopštenju NATO-a.

Kao što je navedeno, ambasadori NATO-ovih indo-pacifičkih partnera – uključujući Australiju, Japan, Novi Zeland i Republiku Koreju – pozvani su da prisustvuju.

Kako prenosi Ionhap, delegacija Južne Koreje posetiće Brisel u ponedeljak.

Delegacija Južne Koreje bi takođe mogla da razgovara sa predstavnicima NATO-a o daljim načinima podrške Ukrajini u suprotstavljanju ruskoj agresiji.

Agencija je izvestila da bi takođe mogli da razgovaraju o merama podrške Kijevu, kao što je „slanje tima južnokorejskih zvaničnika u Ukrajinu da nadgledaju severnokorejske trupe“.

Prema agenciji, ako bude poslat, tim za nadgledanje će verovatno biti sastavljen od obaveštajnih zvaničnika i stručnjaka Severne Koreje iz špijunske agencije i vojske. Zvaničnici specijalizovani za psihološki rat bi takođe mogli da se pridruže timu kako bi pomogli u naporima da se Severnokorejci pozovu na predaju.

Osim toga, Južna Koreja razgovara o mogućnosti snabdevanja Ukrajine oružjem. Južna Koreja je do sada pružala humanitarnu pomoć Ukrajini, ne želeći direktno slati oružje.

Nacionalna obaveštajna služba Južne Koreje saopštila je da je severnokorejski režim odlučio da pošalje 12.000 vojnika da podrže Rusiju u njenom ratu protiv Ukrajine.

Postalo je poznato da su prve vojne jedinice DNRK, koje su bile obučene na istočnim ruskim poligonima, stigle u zonu borbenih dejstava rusko-ukrajinskog rata. Zabeležen je dolazak severnokorejskih pojačanja, posebno u region Kursk.