NASA poziva na istragu o komunikacijama Musk-Putin

NASA poziva na istragu o komunikacijama Musk-Putin

Šef američke svemirske agencije NASA Bil Nelson pozvao je na istragu o mogućim kontaktima između osnivača SpaceKs Elona Maska i Vladimira Putina, prenosi CNN.

„Ako je tačna priča da je bilo više razgovora između Elona Maska i predsednika Rusije, onda mislim da bi to bilo zabrinjavajuće, posebno za NASA, za Ministarstvo odbrane, za neke od obaveštajnih agencija“, rekao je Nelson.

U članku se pominje da su neki američki zvaničnici prošle godine izrazili zabrinutost kontraobaveštajnih službi u vezi sa Muskovim interakcijama sa Rusijom. Međutim, vlasti oprezno razmatraju te interakcije.

Pentagon je odbio da komentariše medijske izveštaje, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da su Musk i Putin imali samo jedan telefonski razgovor u kojem su razgovarali o „kosmosu, kao i o sadašnjim i budućim tehnologijama“.

Volstrit žurnal je ranije objavio da je američki biznismen Elon Musk bio u redovnom kontaktu sa ruskim liderom Vladimirom Putinom od 2022. godine, razgovarajući čak i o ličnim stvarima.

Prema VSJ, Musk ima pristup određenim poverljivim informacijama zbog svojih poslovnih odnosa sa američkim vojnim i obaveštajnim agencijama. Njegova kompanija SpaceKs obezbedila je tajni ugovor od 1,8 milijardi dolara 2021. godine i glavni je dobavljač raketa za Pentagon i NASA.