Boeing razmatra prodaju svemirskog sektora u nastojanju da poboljša finansijsku poziciju

Boeing razmatra prodaju svemirskog sektora u nastojanju da poboljša finansijsku poziciju

Boeing istražuje mogućnost prodaje svog svemirskog poslovanja, uključujući i problematično vozilo Starliner, kako bi unapredio svoju finansijsku situaciju. Ovu informaciju je objavio Wall Street Journal, pozivajući se na neimenovane izvore bliske kompaniji.

Novi izvršni direktor, Keli Ortberg, koja je preuzela vođenje Boinga u avgustu, naglasila je da kompanija razmatra svoj poslovni portfelj i da se fokusira na unapređenje postojećih operacija. „Bolje je raditi manje, ali bolje, nego raditi više, a ne raditi dobro,“ izjavila je Ortberg tokom konferencijskog poziva sa analitičarima.

Iako Ortberg nije precizirala planove za svemirski program, ukazala je na komercijalne avione i odbranu kao ključne oblasti koje će ostati fokus Boinga. Njene izjave dolaze u trenutku kada je kompanija prijavila gubitak od 6,2 milijarde dolara, delimično zbog štrajka radnika u Sijetlu, koji je zatvorio dve montažne fabrike.

Svemirski sektor Boinga se suočava sa ozbiljnim izazovima, uključujući i brojne neuspehe u vezi sa Starlinerom. Nakon višestrukih odlaganja, Starliner je lansiran u junu, ali su kvarovi i problemi s potisnikom doveli do prekida planirane misije. NASA je, usled ovih poteškoća, odlučila da koristi letelicu SpaceX za prevoz astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

Reakcija Boinga na tržišne spekulacije o prodaji svemirskog poslovanja još uvek nije zvanično komentarisana.