Solarne ćelije sledeće generacije postaju moćnije sa tehnologijom dopinga srebrom

Solarne ćelije sledeće generacije postaju moćnije sa tehnologijom dopinga srebrom

Tim istraživača je značajno poboljšao performanse kesteritnih (CZTSSe) tankoslojnih solarnih ćelija. Razvili su novu metodu za dopiranje srebra (Ag) u solarne ćelije kako bi suzbili defekte koji ometaju performanse ćelija i promovišu rast kristala, čime dramatično povećavaju efikasnost i otvaraju put komercijalizaciji. Rad je objavljen u časopisu Energy & Environmental Science.

CZTSSe solarne ćelije se sastoje od bakra (Cu), cinka (Zn), kalaja (Sn), sumpora (S) i selena (Se), i privlače pažnju kao bogat resurs, jeftin i ekološki prihvatljiv tehnologija solarnih ćelija. Konkretno, oni imaju prednost što su pogodni za proizvodnju velikih razmera i visoko konkurentni po ceni jer koriste materijale koji su bogati resursima umesto oskudnih metala koji se koriste u konvencionalnim solarnim ćelijama.

Međutim, konvencionalne CZTSSe solarne ćelije imaju nisku efikasnost i velike gubitke struje zbog rekombinacije elektron-rupa, što ih čini teškim za komercijalizaciju.

Da bi rešio ova pitanja, istraživački tim je koristio metod dopinga prekursora solarne ćelije sa Ag. Ag inhibira gubitak Sn i pomaže materijalima da se bolje mešaju na niskim temperaturama. Ovo omogućava kristalima da rastu veće i brže, smanjujući defekte i poboljšavajući performanse solarne ćelije.

U ovoj studiji, oni su sistematski analizirali kako postavljanje Ag na različite lokacije u prekursoru menja defekte i svojstva rekombinacije elektronskih rupa u solarnoj ćeliji. Rezultati pokazuju da Ag može značajno poboljšati performanse solarne ćelije sprečavanjem gubitka Sn i maksimiziranjem efekta supresije defekta.

Važno je da su takođe otkrili da doping Ag na pogrešnom mestu zapravo ometa formiranje legure Zn i Cu, uzrokujući da Zn ostane u masi i formira defektne klastere. Ovo može dovesti do povećanih gubitaka rekombinacije elektron-rupa i smanjenih performansi. Iz ovoga je istraživački tim ponudio važan uvid: performanse solarnih ćelija značajno variraju u zavisnosti od toga gde se Ag doping javlja.

Štaviše, istraživački tim je otkrio da tečni materijal formiran dopingom Ag promoviše rast kristala, značajno poboljšavajući gustinu i kristalnost sloja apsorbera. Ovo je rezultiralo poboljšanom strukturom energetskog pojasa i manjim brojem defekata, što je na kraju omogućilo glatkiji transport punjenja u ćeliji. Očekuje se da će ovi nalazi značajno doprineti proizvodnji solarnih ćelija visokih performansi po niskoj ceni.

Među istraživačima su bili Kee-jeong Iang, Dae-hvan Kim i Jin-giu Kang iz Odeljenja za energiju i tehnologiju životne sredine, DGIST, koji su sarađivali sa timom prof. Kim Jun-hoa sa Odseka za fiziku, Nacionalnog univerziteta Inčeon i prof. Tim Koo Sang-moa sa Odseka za inženjerstvo elektronskih materijala.

„U ovoj studiji smo analizirali efekat dopinga Ag, koji ranije nije bio jasno identifikovan, proces po proces, i otkrili da srebro igra ulogu u suzbijanju gubitka kalaja i poboljšanju defekata“, rekao je Jang.

„Rezultati pružaju važan uvid u dizajn struktura prekursora dopiranih srebrom za poboljšanje efikasnosti solarnih ćelija i očekuje se da će doprineti razvoju različitih tehnologija solarnih ćelija.“