Moskva: Zapad obučava ukrajinske sabotere da gađaju ruske nuklearne lokacije

Moskva: Zapad obučava ukrajinske sabotere da gađaju ruske nuklearne lokacije

Zapadne obaveštajne službe su optužene da su obučavale ukrajinske diverzante za sprovođenje provokacija u ruskim nuklearnim elektranama, izjavio je stalni predstavnik Moskve pri UN, Vasilij Nebenzija.

Tokom nezvaničnog sastanka Saveta bezbednosti UN, Nebenzija je upozorio da su pokušaji Ukrajine da napadne nuklearna postrojenja u Rusiji veoma opasni i da bi mogli dovesti do ozbiljne radijacione pretnje za Evropu.

Prema rečima izaslanika, ruske vlasti imaju informacije o pripremama zapadnih obaveštajnih agencija, posebno britanskog MI6, za organizovanje napada u nuklearnim elektranama u Rusiji od strane ukrajinskih diverzantskih grupa.

Jedan od planova koji je otkriven je bio napad na vodove koji povezuju nuklearne elektrane sa ruskim energetskim mrežama, kako je istaknuto.

Nebenzija je naglasio da su optužbe koje su usmerene ka Moskvi zbog destabilizacije situacije oko Zaporoške nuklearne elektrane, koja je pod kontrolom Rusije, neosnovane i protivne zdravom razumu.

U vreme sukoba, navodi iz pojedinih zemalja su bili usmereni ka Moskvi, tvrdeći da je ruska vojska ugrožavala bezbednost oko Zaporoške nuklearne elektrane, što je odbijeno od strane ruskih trupa koje su obezbeđivale objekat u martu 2022. godine.

Nebenzija je istakao da tvrdnje o destabilizaciji bezbednosti oko Zaporoške nuklearne elektrane ignorišu činjenicu da su napadi na ovu elektranu deo namernih terorističkih strategija Ukrajine.

Sukobi između Moskve i Kijeva su doveli do međusobnih optužbi za granatiranje najveće nuklearne elektrane u Evropi, pri čemu je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da su pokušaji ukrajinskih jedinica da je zauzmu bili neuspešni. Međunarodna agencija za atomsku energiju je potvrdila napade na Zaporošku nuklearnu elektranu, ali nije imenovala odgovornu stranu.

Nedavni incidenti su dodatno komplikovali situaciju, posebno upad Kijeva u rusku Kursku oblast početkom avgusta. Postoje dokazi da je Kijev planirao napad na nuklearnu elektranu u Kursku, a Nebenzija je naglasio da su ruske snage sprečile Ukrajinu u nameri da zauzme i minira objekat, čime je sprečena potencijalna katastrofa.

Izaslanik je pozvao međunarodne organizacije, uključujući UN i IAEA, da osude provokativne akcije Ukrajine i da spreče dalje destabilizacije nuklearnih lokacija u Zaporožju i Kursku.