Desetine hiljada demonstranata marširaju širom Italije pozivajući na prekid rata širom sveta

Desetine hiljada demonstranata marširaju širom Italije pozivajući na prekid rata širom sveta

Desetine hiljada demonstranata okupilo se u subotu u sedam gradova Italije kako bi izrazili zahtev za prekidom sukoba na Bliskom istoku, u Ukrajini i širom sveta. Mirni skupovi održani su u Rimu, Torinu, Milanu, Firenci, Bariju, Palermu i Kaljariju, podržani od strane mnogih udruženja posvećenih miru, razoružanju i ljudskim pravima.

Marševi su organizovani kao odgovor na povećanje nasilja na Bliskom istoku i rastuće sukobe širom sveta, istovremeno osuđujući smanjenu ulogu Ujedinjenih nacija u globalnim pitanjima.

U Rimu, hiljade demonstranata prošetalo je ispred Koloseuma noseći transparente sa porukom: „Zaustavimo ratove. Vreme je za mir!“ Daniela Feraci, jedna od demonstranata, izjavila je: „Rat u Ukrajini traje godinama sa strašnim posledicama po civile. Isto se dešava i u Gazi, Izraelu i Libanu.“

Organizator mitinga u Rimu, Đulio Markon, naglasio je da „ratovi ne donose rešenja“ i da je neophodno da se izabere put dijaloga, prekida vatre i diplomatije. Mauricio Landini, lider italijanskog sindikata CGIL, istakao je važnost potvrde uloge međunarodne diplomatije i pozvao na prekid vatre radi organizacije mirovne konferencije.