Vučić: Rastemo pet puta brže nego zemlje EU

Vučić: Rastemo pet puta brže nego zemlje EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će krajem godine prosečna stopa rasta srpske privrede iznositi 3,9 do 4 odsto, što znači, kako je rekao, da privreda Srbije raste pet puta brže nego u zemljama EU.

„Prosečna stopa rasta u evrozoni je 0,6, biće ove godine. A u Evropskoj uniji biće maksimalno 0,85, u Eu van evrozone. Dakle, prosečan rast će biti 0,75-0,8. To je prosečna stopa rasta. U Srbiji će stopa rasta biti 3,9-4,0. Bila bi ona mnogo veća, da nismo imali sušu…Dakle, mi rastemo petostruko većom brzinom nego zemlje Evropske unije“, rekao je Vučić na TV Prva.

On je dodao da Srbija zaostaje za Evropom već jako dugo, ali je istakao i da srpska privreda mnogo brže napreduje.

Vučić je uporedio rezultate srpske ekonomije i sa rezultatima ruske ekonomije i naveo da je iznenađen žilavošću ruske ekonomije u uslovima sankcija, ali ocenjuje i da je ruska ekonomija ratna ekonomija i da vrlo teško funkcioniše.

On je podsetio da je Rusija juče podigla referentnu kamatnu stopu sa 19 na 21 odsto.

„To znači da su krediti kod njih oko 30 odsto kamate. A zamislite da su kod nas krediti na 30 odsto kamate. Kod nas je referentna stopa 5,75, kod njih je 21 odsto. Kod njih je inflacija prošle godine duplo veća nego kod nas, 8,2, a kod nas 4,2“, rekao je Vučić.

On je ocenio da je guvernerka ruske centralne banke Elvira Nabiulina genije, ali ističe da ruska ekonomija sporije napreduje nego srpska i proporcionalno po broju stanovnika je slabija nego naša.