Od 4. novembra potpuna blokada deponije smeća u Užicu

Od 4. novembra potpuna blokada deponije smeća u Užicu

Posle neuspelog pokušaja da sa lokalnom vlašću postignu dogovor, Udruženje građana „Da (ne) dišemo Duboko“ 4.novembra će blokirati deponovanje smeće iz Užica. Rok da nosioci vlasti ovog grada odgovore njihovim zahtevima istekao je u ponoć. Sada je jasno da vlast neće odustati od izgradnje blizu ćetiri puta veće deponije od dosadašnje, a još jasnije da Užičani to neće dozvoliti.

Deponovanje užičkog smeća nije prestajalo ni tokom požara, jer ovaj grad nije imao alternativu. Razumevanje su pokazali i građani udruženja „Da (ne) dišemo Duboko“ koji su 19. avgusta zaustavili dovoz smeća iz ostalih osam gradova i opština dva okruga. Još tada su jasno dali do znanja da će privremeno dopustiti deponovanje smeća iz Užica, kako grad ne bi došao u još jedan ekološki problem. Početkom septembra su dopisom i zvanično o tome obavestili gradsko rukovodstvo a potom i mesec dana kasnije, ali niko nije reagovao sve dok Nova.rs nije objavila da je dan potpune blokade na pragu.

„Mi smo u drugom dopisu dali rok da nam odgovore do 21.oktobra a da ćemo u suprotnom potpuno blokirati deponiju. Vi ste sa punim pravom tumačili da će blokada biti 21. iako smo je planirali za nekoliko dana kasnije. Tek tada je došao poziv za sastanak gde mi shvatamo da oni pažljivije čitaju vaše tekstove nego naše mejlove. Sve u svemu, dogovorili smo se da se oni na naše zahteve, odnosno pitanja izjasne u roku od sedam dana. Prvo je da jasno i nedvosmislenu kažu da li se lokalna vlast zaista zalaže za proširenje, odnosno izgradnju nove deponije na istom mestu, a drugo da do određenog roka pronađu alternativu za deponovanje užičkog otpada. Dogovor nisu ispoštovali a mi smo ostali pri svojoj odluci da deponiju u potpunosti blokiramo 4.novembra“, kaže za Nova.rs ispred Udruženja građana „Da (ne) dišemo Duboko” Branko Nikolić.

On još dodaje da je gradsko rukovodstvo predlagalo da to bude 1. decembar ali da na to nisu pristali jer pomeranje roka od 10 dana smatraju dovoljnim, imajući u vidu je druga strana imala vremena od septembarskog dopisa i najave da će se to desiti. Gradska vlast je pre sedmodnevnog roka za odgovore građanima, u javnost izašla sa odgovorom putem medija.

„Iako nama nisu odgovorili, jesu posredno putem jedne prorežimske televizije, gde kažu da oni ni u jednom trenutku nisu odustali od izgradnje skoro četiri puta veće deponije od postojeće, na istom mestu. Još maštaju i o nekoj privremenoj dozvoli, a nas interesuje ko će to da je izda i ko će da stavi potpis na takav dokument. Ni jedna dozvola, pa bila ona i privremena, ne može se izdati bez Studije izvodljivosti i Studija o uticaju na životnu sredinu, a pogotovo bez saglasnosti građana, što bi u tom slučaju bio naš zahtev. Užičani treba da se izjasne da li žele da budu i dalje kanta za đubre devet gradova i opština ili ne, referendum je idealno rešenje da to saznamo“, zaključuje Nikolić.

Argument koji aktuelna užička vlast, u odbranu stava o deponiji, uglavnom koristi jeste da je ona projekat bivše vlasti na šta Nikolić ima svoje tumačenje.

„Možda oni zbog toga i jesu bivši. Ako su neki tamo drugi ušli u pod starta ogrešan projekat takve regionalne deponije koja nije imala uslove da bude sanitarna, zašto to sada radi ova vlast. Oni žele izgradnju nove iste deponije samo četiri puta veće a uslovi su isti, odnosno daleko gori jer je već klizan teren dodatno razoren. Ne treba zaboraviti da su pre 13 godina početak rada deponije odgađala klizišta na samom telu deponije. Bilo je nedopustivo na takvom terenu graditi bilo kakvu deponiju, a ne regionalnu. Drugo, primarna selekcija u Srbiji još uvek nije zaživela, a bez nje nije moguća sanitarna deponija. Zbog toga mi, koji predstavljamo građane Užica koji žele čistu i zdravu životnu sredinu, nećemo dozvoliti da od 4. novembra ni jedna kesa padne na telo deponije Duboko, najdublje i najcrnje rupe ovog grada koja je uništila zdrav vazduh, zdravu vodu i zemlju. Zatrovana je najplodnija zemlja Lužničke doline koja je hranila Užičane, daljeg trovanja neće biti“, jasan je Nikolić.

Kako bi čuli i izjašnjenje gradske vlasti Užica u predviđenom roku pitanje smo postavili i lokalnoj samoupravi ali nismo dobili nikakav odgovor.