Šef NATO kancelarije u Ženevi: Prisutnost ne narušava švajcarsku neutralnost

Šef NATO kancelarije u Ženevi: Prisutnost ne narušava švajcarsku neutralnost

Hoakin Molina, šef nove NATO kancelarije u Ženevi, izjavio je da prisustvo ove kancelarije ne utiče na neutralnost Švajcarske, naglašavajući da nije odgovoran za bilateralne odnose između Brisela i Berna. U svom prvom intervjuu za švajcarske medije, Molina je objasnio da kancelarija za vezu nije povezana sa bilateralnim poslovima i da NATO već dugo sarađuje sa međunarodnim organizacijama u Ženevi.

Molina je takođe komentarisao značaj međunarodne bezbednosti u savremenom svetu, ističući da NATO širi svoj pristup bezbednosti na različite aspekte, uključujući sajber pretnje, klimatske promene i borbu protiv terorizma. Pomenuti su i nedavni napori NATO-a da podrži međunarodno humanitarno pravo, posebno u kontekstu sukoba na Balkanu tokom devedesetih.

Molina je potvrdio kontinuiranu podršku NATO-a Ukrajini, ali nije želeo da komentariše mogućnost budućeg pristupanja te zemlje Alijansi. Njegove izjave dolaze usred rasprava u Švajcarskoj o mogućim bližim vezama između zemlje i NATO-a, nakon preporuka Komisije za budućnost bezbednosne politike.