Lekari: Samo masovna vakcinacija i restrektivne mere mogu da zaustave epidemiju

Lekari: Samo masovna vakcinacija i restrektivne mere mogu da zaustave epidemiju

Situacija sa pandemijom u našoj zemlji je dramatična. Prema rečima epidemiloga nalazimo se u piku četvrtog talasa sa velikim brojem inficiranih i hospitalizovanih, dugačkim redovima ispred kovid ambulanti, ali i pacijentima sa veoma teškom kliničkom slikom.

„Nalazimo se u alarmantnoj situaciji da moramo da uvedemo mnogo restriktivnije mere kako bismo u ovoj fazi uspostavili kontrolu nad epidemijom. Ono što treba da bude prioritet svih prioriteta jeste masovna vakcinacija prvom dozom vakcine . Kada postignemo kolektivni imunitet od 85 odsto, moći ćemo da nastavimo s normalnim životom“, rekla je za RTS virusolog Tanja Jovanović.

Doktor Zoran Bekić, koordinator punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu i direktor Doma zdravlja Savski venac rekao je za RTS da sa više od 8.000 zaraženih dnevno i 40 umrlih, epidemiološka statistika nikad nije bila gora.

„Korona galopira, zaista, ovo je požar, sad mislim da pacijenti dolaze sa sve težom kliničkom slikom. Nepoštovanje mera i ispuštena šansa da se tokom leta vakciniše veći broj građana glavni su razlozi za to. Došli smo do kraja i ne možemo ići unazad, ovi brojevi će ići samo nagore . U ovakvoj situaciji mora se razmišljati i o uvođenju drastičnijih mera, pa i o zatvaranju, ali samo ukoliko bi se to vreme iskoristilo za ubrzanu vakcinaciju“, rekao je Bekić.