UN: Rat pogađa preko 600 miliona žena i devojaka

UN: Rat pogađa preko 600 miliona žena i devojaka

Više od 600 miliona žena i devojaka širom sveta trenutno se suočava sa posledicama ratnih sukoba, što predstavlja povećanje od 50% u odnosu na prethodnu deceniju. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorava da se prava žena suočavaju sa ozbiljnim izazovima usled eskalacije oružanih sukoba i nasilja. Napredak ostvaren u oblasti rodne ravnopravnosti sada je ugrožen, dok se žensko liderstvo i učešće u procesima mira suočavaju sa preprekama.

Prema najnovijem izveštaju, broj žena ubijenih u oružanim sukobima se udvostručio, dok su slučajevi seksualnog nasilja zabeležili porast od 50%. Takođe, broj devojaka koje su pogođene teškim situacijama u sukobima povećao se za 35%.

Na nedavnom dvodnevnom sastanku Saveta bezbednosti UN, Sima Bahous, šefica UN-ove agencije za rodnu ravnopravnost, istakla je nedostatak pažnje prema glasovima žena u procesima traženja mira. Ona je ukazala na različite krize sa kojima se suočavaju žene širom sveta, poput nedostatka obrazovanja i budućnosti za žene i devojke u Avganistanu, žena koje su žrtve seksualnog nasilja u Sudanu, kao i na situaciju žena u različitim zemljama poput Gaze, Mjanmara, Haitija, Konga, Sirije i drugih.

Bahous je naglasila da se 612 miliona žena i devojaka pogođenih ratom pitaju da li su svet već zaboravio na njih, dok se suočavaju sa sve većim izazovima i hitnim potrebama. Učešće žena u donošenju odluka i politici u zemljama pogođenim sukobima i dalje stagnira, sa manje od 10% učešća žena u mirovnim pregovorima u proseku.

Zamenica generalnog sekretara UN, Amina Mohamed, najavila je pokretanje „Zajedničkog obećanja o učešću žena u mirovnim procesima“ sa ciljem promovisanja uključivanja žena u mirovne procese na svim nivoima. Brojni ambasadori UN-a istakli su nedostatak političke volje za unapređenje učešća žena u mirovnim procesima.