Fon Der Lajen odbacila planirane razgovore sa premijerom Vučevićem zbog sastanka sa ruskim zvaničnikom

Fon Der Lajen odbacila planirane razgovore sa premijerom Vučevićem zbog sastanka sa ruskim zvaničnikom

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen otkazala je planirane razgovore sa srpskim premijerom Milošem Vučevićem, navodeći kao razlog njegov prethodni sastanak sa ruskim zvaničnikom.

Fon der Lajen je u petak doputovala u Beograd u okviru svoje balkanske turneje. Ona se sastala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a trebalo je da se sastane i sa Vučevićem.

„Otkazali smo sastanak sa premijerom posle njegovog sastanka sa ruskim ministrom ekonomije“, rekao je za AFP ambasador EU u Srbiji Emanuel Đofre, napominjući da je Srbija nagovestila nameru da „jača svoje ekonomske odnose sa Rusijom“.

Vučević se sastao sa ruskim ministrom za ekonomski razvoj Maksimom Rešetnjikovim, kome je zahvalio na podršci Moskve suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.

„Srbija veoma ceni ovu podršku i neće zaboraviti“, rekao je Vučević. On je takođe izrazio zahvalnost što je Moskva pozvala Beograd da učestvuje na samitu BRIKS-a u Kazanju ranije ove nedelje.

Vučić je rekao da neće prisustvovati, pozivajući se na posete Fon der Lajen i poljskog premijera Donalda Tuska, ali su nekoliko ministara i potpredsednik Aleksandar Vulin otišli ​​u Kazanj i učestvovali na sastancima BRIKS-a.

Rešetnjikov je preneo da Moskva ceni odbijanje Srbije da se pridruži sankcijama EU protiv Rusije. Srbija je proglasila vojnu neutralnost i u više navrata odbijala pritisak iz Brisela da „uskladi svoju spoljnu politiku“ sa politikom EU.

I Vučić i kabinet su više puta ukazivali na licemerje i dvostruke standarde Zapada u insistiranju na granicama Ukrajine, dok su zahtevali da Srbija prizna svoju pokrajinu Kosovo kao nezavisnu državu koju vode etnički Albanci koje podržava NATO.

Srbija je zvanično rešena da se pridruži EU, ali je blok uslovio svoje članstvo sankcionisanjem Rusiji i priznanjem Kosova – između ostalog – što je Vučić obećao da nikada neće učiniti.