Kineski hakeri su ciljali mobilne telefone koje koriste Tramp, Vens

Kineski hakeri su ciljali mobilne telefone koje koriste Tramp, Vens

Kineski hakeri su napali mobilne telefone republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa i njegovog potpredsednika Džej Di Vensa, prema izvorima upoznatim sa situacijom. Američki zvaničnici istražuju ovaj incident, ali još uvek nije jasno koje informacije su tačno kompromitovane. FBI istražuje neovlašćeni pristup telekomunikacionoj infrastrukturi, povezan sa Kinom.

Iz FBI-jevog saopštenja ne proizlazi direktno da su Tramp i Vens bili mete napada, ali se ističe saradnja agencija i industrijskih partnera u jačanju sajber odbrane. Prema američkim zvaničnicima, Tramp i Vens su među licima čiji su telefoni navodno bili meta napada, koji se smatra delom šire kampanje kineske sajber špijunaže.

Njujork tajms je izvestio da su Tramp i Vens bili mete napada, a američki zvaničnici su upozorili na ovu kampanju. Portparol Trampove kampanje nije pružio detalje o kineskoj operaciji, već je optužio kampanju demokratske kandidatkinje Kamale Haris za podržavanje stranih protivnika poput Kine i Irana.

FBI je u prethodnoj godini upozoravao na kineske hakerske aktivnosti, a direktor Kris Rej je svedočio pred Kongresom o ovim pitanjima. Rej je istakao prekid kineske kampanje usmerene na univerzitete, vladine agencije i druge organizacije, koja je instalirala zlonamerni softver na veliki broj uređaja. FBI je takođe otkrio operaciju usmerenu na male kancelarijske i kućne rutere u SAD, s ciljem napada na osnovne infrastrukturne objekte.