Nova predsednica Meksika suočena s rastućim nasiljem kartela i kritikama na račun vojnih metoda

Nova predsednica Meksika suočena s rastućim nasiljem kartela i kritikama na račun vojnih metoda

Samo tri nedelje nakon preuzimanja dužnosti, predsednica Meksika Klaudija Šejnbaum našla se pred talasom nasilja povezanog s narko-kartelima, koje su mnogi povezali s politikom njenog prethodnika, Andresa Manuela Lopeza Obradora. Njegova strategija „zagrljaja, a ne metaka” podrazumevala je izbegavanje direktnih sukoba s kartelima i oslanjanje na vojsku za sprovođenje zakona, što je rezultiralo rastućim napetostima.

Šejnbaumova administracija već se suočila s ozbiljnim incidentima, uključujući ubistvo šest migranata i troje civila u pograničnom gradu Nuevo Laredu, kao i nedavni sukob u Sinaloi, gde je vojska ubila 19 osumnjičenih za narko-aktivnosti bez gubitaka u svojim redovima. Ova eskalacija nasilja podstakla je kritike od strane aktivista i stručnjaka za ljudska prava, koji upozoravaju na militarizaciju javne bezbednosti i prekomernu silu vojske.

Iako Šejnbaum pokušava da usmeri pažnju na planove za pravosudnu reformu, s ciljem borbe protiv korupcije među sudijama, kritičari tvrde da je problem u slabom civilnom policijskom sistemu. Stručnjaci ukazuju da bi fokus na vojni odgovor mogao dodatno pogoršati krizu, dok nasilje kartela nastavlja da uzima danak širom zemlje.