Otkriće složenih ugljeničnih molekula u međuzvezdanom prostoru moglo bi da objasni poreklo života na Zemlji

Otkriće složenih ugljeničnih molekula u međuzvezdanom prostoru moglo bi da objasni poreklo života na Zemlji

Tim istraživača sa MIT-a otkrio je kompleksne organske molekule bogate ugljenikom u udaljenom međuzvezdanom oblaku gasa i prašine, što bi moglo biti ključno za razumevanje porekla života u Univerzumu. U radu objavljenom u časopisu Science, naučnici navode da su u molekularnom oblaku Bika (TMC-1) otkrili prisustvo 1-cijanopirena – složenog molekula sličnog pirenu, ključnom ugljovodoniku koji se sastoji od prstenova ugljenika i vodonika, a koji je poznat kao komponenta organskih molekula.

Ovo otkriće ima dalekosežne posledice jer pokazuje da su složeni organski molekuli postojali u hladnim međuzvezdanim oblacima koji su prethodili stvaranju našeg Sunčevog sistema. Do sada, naučnici su smatrali da su molekuli poput pirena previše krhki da bi preživeli intenzivno zračenje koje nastaje prilikom rađanja zvezda. Međutim, otkrića sa asteroida Riugu, gde su pronađeni tragovi pirena, sugerišu da su neki od ovih molekula izvorno potekli iz hladnog međuzvezdanog oblaka koji je formirao naš Sunčev sistem.

S obzirom na to da se piren ne može lako detektovati u međuzvezdnom prostoru, tim je koristio teleskop Green Bank u Zapadnoj Virdžiniji da detektuje 1-cijanopiren, molekul povezan sa pirenom, ali dovoljno različit da emituje radio-talase. Ovim pristupom, naučnici su uspeli da procene prisustvo pirena u oblaku TMC-1, što ukazuje na prisutnost značajnih količina ovog molekula u hladnim i tamnim molekularnim oblacima.

Hemija ugljenika je osnovna za razvoj života na Zemlji, a PAH molekuli kao što je piren, iako jednostavni u poređenju s kompleksnijim organskim jedinjenjima, igraju ključnu ulogu u hipotezama o nastanku života na našoj planeti. Verovatno je da su ovi molekuli doprineli stvaranju prebiotičkih jedinjenja na Zemlji pre oko 3,7 milijardi godina, ubrzavajući formiranje osnovnih elemenata potrebnih za nastanak prvih jednostavnih organizama.

Ovo otkriće osvetljava korake ka razumevanju da su kompleksni organski molekuli potrebni za život nastali i očuvani u svemiru pre dolaska na Zemlju. Takvi molekuli su verovatno migrirali kroz međuzvezdne oblake sve do Zemlje, gde su započeli put evolucije koji je vodio ka nastanku prvih organizama.