Vučić: Srbija neće odustati od Kosova i Metohije, poziva na poštovanje međunarodnog prava

Vučić: Srbija neće odustati od Kosova i Metohije, poziva na poštovanje međunarodnog prava

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da međunarodna zajednica često ističe teritorijalni integritet Ukrajine, ali se ne bavi sličnim pitanjima u kontekstu Srbije, podsećajući na značaj Povelje Ujedinjenih nacija i Rezolucije 1244.

„Puna su im usta teritorijalnog integriteta, od Ukrajine do svih drugih zemalja. Nemamo ništa protiv, ali kako to da ne pominjete teritorijalni integritet i Povelju UN i Rezoluciju 1244? Samo vas tu ne interesuje teritorijalni integritet. Zar sve mora da se slomi na leđima jednog malog slobodarskog naroda?“ poručio je Vučić na obeležavanju 16 godina Srpske napredne stranke (SNS).

Odgovarajući na pitanje o mogućim sankcijama Rusiji, Vučić je naglasio da Srbija poštuje međunarodno pravo i teritorijalni integritet Ukrajine, ali neće menjati svoju poziciju. „Pustite nas da imamo svoju politiku. Pustili nas ili ne, imaćemo je i nećemo da uvodimo sankcije kako ko hoće“, dodao je predsednik.

On je takođe istakao da Srbija vodi slobodnu i nezavisnu politiku, brine o sebi i poštuje sve druge.

Vučić se osvrnuo i na pitanje srpskog jezika u Crnoj Gori, ističući da se čim se predloži da srpski jezik bude službeni, javljaju komentari koji izazivaju nemire. „Srbima nije dozvoljeno da budu svoji na svome na Kosovu i Metohiji“, rekao je Vučić.

Naglasio je da je svestan izazova koji dolaze, ali je spreman da preuzme odgovornost. „Vidim oblake i oluju koja dolazi. Prihvatiću najteži teret na sebe i zajedno ćemo odbraniti Srbiju“, poručio je Vučić.

Na kraju, Vučić je istakao da se Srbija nikada neće odreći Kosova i Metohije i da treba da nastavi svoj put ka Evropi, dok istovremeno čuva odnose sa Rusijom, Kinom i drugim prijateljskim zemljama. „Srbija treba da vodi srpsku politiku koja će da sačuva i odbrani Srbiju“, zaključio je predsednik.