Vlasnik, operater broda koji je izazvao urušavanje mosta u Baltimoru platiće 100 miliona dolara u nagodbi sa SAD

Vlasnik, operater broda koji je izazvao urušavanje mosta u Baltimoru platiće 100 miliona dolara u nagodbi sa SAD

Vlasnik i upravljač teretnog broda odgovornog za kolaps mosta u Baltimoru pristali su na nagodbu vrednu preko 100 miliona dolara kako bi rešili tužbu koju je podiglo Ministarstvo pravde, saopštili su zvaničnici u četvrtak. Ova nagodba usledila je mesec dana nakon što je Ministarstvo pravde podnelo tužbu protiv vlasnika kompanije Dalija Grejs Oušn Private Ltd. i upravljača kompanije Sinergi Marine Group, obojica iz Singapura, zahtevajući povraćaj preko 100 miliona dolara koje je vlada potrošila na čišćenje podvodnih ostataka i ponovno otvaranje gradskog pristaništa.

Glavni zamenik pomoćnika državnog tužioca Benjamin Mizer izjavio je da „ova nagodba garantuje da će troškovi federalnih napora na čišćenju kanala Fort McHenry biti pokriveni od strane Grejs Oušn i Sinergija, a ne američkih poreskih obveznika.“ Ministarstvo pravde navodi da su električni i mehanički sistemi na brodu Dali bili nedovoljno održavani, što je dovelo do gubitka struje i skretanja sa kursa pre nego što je u martu udario u potporne stubove na mostu Frensis Skot Ki.

Kolaps je značajno usporio komercijalni brodski saobraćaj kroz luku Baltimor, sve dok kanal nije bio potpuno otvoren u junu.