Trudo obećava da će predvoditi svoju Liberalnu partiju na sledećim izborima

Trudo obećava da će predvoditi svoju Liberalnu partiju na sledećim izborima

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je u četvrtak da će predvoditi svoju Liberalnu partiju na sledećim izborima, odbacivši zahtev nekih članova stranke da se ne kandiduju za četvrti mandat.

Trudo se u sredu tri sata sastao sa svojim liberalnim poslanicima, gde je saznao da je više od 20 poslanika iz njegove stranke potpisalo pismo u kojem se od njega traži da podnese ostavku pre sledećih izbora.

Rekao je da su u toku „oštri razgovori“ o najboljem putu napred, ali „to će se desiti sa mnom kao liderom na sledećim izborima“.

Nijedan kanadski premijer u više od jednog veka nije osvojio četiri uzastopna mandata.

Ministri Trudeauovog kabineta rekli su da on ima podršku velike većine od 153 člana Liberalne partije u Donjem domu.

Šon Kejsi, jedan od liberalnih poslanika koji je potpisao pismo kojim se od Trudoa traži da podnese ostavku, rekao je da je razočaran što Trudo nije odvojio vreme za razmišljanje, ali je rekao da sada smatra da je stvar završena i da ide dalje. Kejsi je rekao da je Trudo slušao, ali nije bio pokoleban.

„Ovo je odluka koju je imao pravo da donese i doneo ju je“, rekao je Kejsi novinarima. „Uradio sam svoj posao u iznošenju onoga što sam čuo od birača i sada moram da svoju energiju usmerim na osvajanje mesta, a ne na unutrašnje stranačke stvari. Što se mene tiče, zatvoreno je.“

Liberali su nedavno pretrpeli potrese na specijalnim izborima za mesta koja predstavljaju dva okruga u Torontu i Montrealu koje je stranka održavala godinama, što je izazvalo sumnju u Trudoovo vođstvo.

Savezni izbori bi mogli da dođu bilo kada između ove jeseni i sledećeg oktobra. Liberali se moraju osloniti na podršku najmanje jedne velike stranke u parlamentu, jer oni sami nemaju potpunu većinu.

Lider opozicionog Bloka Kvebeka rekao je da će njegova stranka raditi sa Konzervativcima i Novom demokratskom partijom NDP-a kako bi srušili liberale i iznudili izbore ako vlada ne poveća penzije.

Nelson Vajzman, profesor emeritus na Univerzitetu u Torontu, rekao je da pritisak raste na Trudoa, ali da neki od njegovih nesrećnih poslanika nemaju mnogo moći da ga isteraju.

„Trudo drži sve karte. Na njemu je da li želi da ostane. Liberalna partija je revidirala svoja pravila 2016. tako da je lider stranke imun na bilo kakav izazov svom vođstvu sve dok je premijer“, rekao je Nelson Vajzman, profesor emeritus na Univerzitetu u Torontu.

Trudeau je kanalisao zvezdanu moć svog oca 2015. godine kada je ponovo potvrdio liberalni identitet zemlje nakon skoro 10 godina vladavine Konzervativne stranke. Ali sin pokojnog premijera Pjera Trudoa sada je u nevolji. Kanađani su frustrirani rastućim troškovima života i drugim problemima, uključujući izlazak zemlje iz pandemije COVID-19.

Liberali zaostaju za konzervativcima za 38% do 25% u najnovijoj anketi Nanosa. Anketa od 1.037 ispitanika ima marginu greške uzorka od plus ili minus 3,1 procentni poen.