Vlada usvojila uredbu o prostornom planu za prugu Beograd-Niš

Vlada usvojila uredbu o prostornom planu za prugu Beograd-Niš

Vlada Srbije usvojila je danas Uredbu kojom se utvrđuje Prostorni plan područja posebne namene infrastrukturnog koridora železničke pruge Beograd–Niš i stvaraju uslovi za modernizaciju i rekonstrukciju postojeće železničke pruge na tri deonice – Velika Plana-Gilje, Paraćin–Stalać i Đunis–Trupale, ukupne dužine oko 109 kilometara.

„Usvajanjem ovog prostornog plana, na ovim deonicama biće omogućeni uslovi odvijanja saobraćaja brzinama do 200 kilometara na čas i stvoreni uslovi za podizanje kvaliteta železničke infrastrukture E-70 i E-85 u Koridoru 10, odnosno rekonstrukcija i modernizacija postojeće železničke pruge na deonici Velika Plana – Niš“, navodi se u saopštenju Vlade.

Na deonici Velika Plana-Niš predviđena je dogradnja nekoliko devijacija koje odstupaju od postojeće trase, što će omogućiti saobraćaj brzine do 160 kilometara na čas.

Kako je saopšteno, u skladu sa strateškim opredeljenjima Srbije, u daljim istraživanjima i kroz izradu odgovarajuće dokumentacije, moguće je formiranje koridora železničke pruge Beograd – Mladenovac – Niš – granica sa Severnom Makedonijom za brzinu do 200 kilometara na čas, koji će biti deo železničkog koridora „Puta svile” na teritoriji Srbije.