Lukašenko: Oba kandidata za predsednika SAD su „idioti“

Lukašenko: Oba kandidata za predsednika SAD su „idioti“

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko kritikovao je i kandidata demokrata Kamalu Haris i kandidata republikanaca Donalda Trampa, navodeći da nijedan od njih neće biti izabran ni u Belorusiji ni u Rusiji zbog prazne retorike i ličnih napada jedni na druge. Lukašenko je to rekao tokom intervjua ruskoj televiziji VGTRK na marginama samita BRIKS-a u Kazanju.

On je obojicu kandidata opisao kao „idiote“ i izrazio užasnutost nedostatkom koherentnih programa u njihovim kampanjama, ističući da potrošene milijarde dolara nisu rezultirale suštinskom politikom. Uprkos njegovoj želji da Tramp bude ponovo izabran, Lukašenko je pojasnio da to nije bilo zasnovano na ličnom favorizovanju, već na njegovoj percepciji potencijalnih ishoda. Lukašenko je izrazio sumnju u Trampovu sposobnost da ispuni svoje obećanje o okončanju ukrajinskog sukoba, priznajući složenost koja je uključena.

U međuvremenu, Tramp je ponovio svoju posvećenost rešavanju sukoba između Rusije i Ukrajine ako bude izabran, suprotstavljajući Harisov stav o održavanju Bajdenove politike, uključujući podršku Ukrajini. Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je skepticizam u pogledu potencijalnih promena u politici SAD prema Rusiji nakon izbora, potvrđujući spremnost Moskve da sarađuje sa bilo kojim liderom kojeg izabere američki narod.