Ovaj misteriozni molekul je ključan za zdravlje mozga i možda ćemo konačno znati zašto

Ovaj misteriozni molekul je ključan za zdravlje mozga i možda ćemo konačno znati zašto

Ključni molekul za zdravlje mozga, poznat kao BMP, ima značajnu ulogu u održavanju funkcija mozga. Istraživači su otkrili da ovaj lipidni molekul deluje kao sakupljač smeća drugih molekula masti, ali je sam po sebi lipid. Tokom više od pola veka, naučnici su bili zbunjeni kako se BMP, iako sakuplja masti, ne odlaže zajedno sa njima.

Tim istraživača sa Instituta Sloan Kettering u Njujorku je identifikovao kako se BMP uspešno izbegava degradaciju. Otkrili su da ga par molekula formira u otpornu strukturu, što objašnjava zašto se ne raspada sa drugim mastima koje sakuplja.

Nalazi istraživanja takođe ukazuju na to da su abnormalni nivoi BMP-a povezani sa većim rizikom od demencije, uključujući Alchajmerovu bolest. Osobe sa frontotemporalnom demencijom pokazuju posebno nizak nivo BMP-a u mozgu, što dovodi do akumulacije toksičnih lipida zvanih gangliozidi. Ovaj proces može izazvati gangliozidozu, stanje koje uništava neurone u mozgu i kičmenoj moždini.

Lečenje ćelija sa gangliozidozom u laboratorijskim uslovima sa BMP pokazalo je efikasnost u njihovom oporavku. Sa preko 10 miliona slučajeva demencije dijagnostikovanih širom sveta svake godine, razumevanje bioloških procesa povezanih sa kognitivnim padom postaje ključno za bolje upravljanje ovim stanjima.

BMP je poseban među molekulima jer je levoruk, dok većina masti ima desnoruku konfiguraciju. Laboratorijski testovi na miševima i ljudskim ćelijama otkrili su da dva proteina u ćelijskim skladištima, po imenu PLD3 i PLD4, igraju ključnu ulogu u formiranju BMP-a.

Naučnici ističu da promene u ovim proteinima mogu značajno uticati na nivoe BMP-a u ćelijama. Mutirani oblik PLD3, povezan sa Alchajmerovom bolešću, dovodi do smanjenja proizvodnje BMP-a, što ukazuje na moguću ulogu disregulacije moždanih lipida u ovom oboljenju.

Demencija je kompleksno stanje koje uključuje različite biološke procese, a razumevanje ovih mehanizama je od ključnog značaja. Naučnici ističu da što više saznaju o normalnim funkcijama mozga, to će bliže biti razumevanju bolesti povezanih sa mozgom.

Ovo istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu Cell.