Liderka venecuelanske opozicije poziva Kolumbiju da prizna pobedu opozicije na izborima u Venecueli

Liderka venecuelanske opozicije poziva Kolumbiju da prizna pobedu opozicije na izborima u Venecueli

Liderka venecuelanske opozicije, Marija Korina Mačado, pozvala je u utorak kolumbijskog predsednika Gustava Petra da preuzme odlučujuću ulogu i prizna pobedu njene frakcije na spornim predsedničkim izborima održanim u julu. Njena poruka, upućena iz nepoznate lokacije, izrečena je tokom virtuelnog obraćanja tokom redovnog zasedanja kolumbijskog Senata.

„Vladi Kolumbije, posebno predsedniku Petru: Vreme je za odluke“, istakla je Mačado, naglašavajući da tišina više nije opcija u vezi sa stanjem u Venecueli. Ona je dodala da je tranzicija vlasti neizbežna i da su spremni na konstruktivne pregovore zasnovane na poštovanju narodnog suvereniteta izraženog 28. jula.

Mačado, koja se nije pojavila u javnosti gotovo dva meseca zbog straha od hapšenja, ukazala je na to da su izbori obeleženi brojnim nepravilnostima. Izborne vlasti, lojalne vladajućoj stranci, proglasile su predsednika Nikolasa Madura pobednikom izbora nekoliko sati nakon zatvaranja birališta, ali nisu objavile detaljne rezultate zbog navodnog hakovanja njihove veb stranice.

Međutim, opozicija je obezbedila listu glasanja sa više od 80% elektronskih glasačkih mašina i objavila je na internetu, što ukazuje na to da je opozicioni kandidat Edmundo Gonzales ubedljivo pobedio Madura. Mačado je tražila podršku senatora kako bi tranzicija vlasti postala „realnost“ i pozvala ih da budu garant njihove pobede u suočavanju sa represijom.

U danima nakon izbora, predsednici Kolumbije, Brazila i Meksika pokušali su da deluju kao posrednici, ali Maduro je učvrstio svoju vlast, rekonstrukcijom kabineta i hapšenjem više od 2.000 protivnika. Gonzales je napustio Venecuelu u septembru i otišao u egzil u Španiju nakon izdatog naloga za hapšenje.

Mačado je upozorila na potencijalne posledice za Kolumbiju ukoliko Maduro zadrži vlast, ističući da je njegova vlada pretvorila Venecuelu u „utočište za operacije kriminalnih gerilskih grupa“. Ona je dodala da je postizanje mira u Kolumbiji ključno, dok Madurova vlada ostaje garant u mirovnim procesima sa pobunjeničkim grupama.

Naredni predsednički mandat Venecuele počinje 10. januara, a Mačadova poruka je jasna: međunarodna zajednica mora delovati kako bi podržala volju naroda Venecuele i prekinula Madurovu represivnu vlast.