Sestra Kim Džong Una nazvala Ukrajinu i Južnu Koreju „lošim psima koje uzgaja SAD“

Sestra Kim Džong Una nazvala Ukrajinu i Južnu Koreju „lošim psima koje uzgaja SAD“

Kim Jo Džong, sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una, napala je u utorak Ukrajinu i Južnu Koreju nakon izveštaja da Pjongjang šalje trupe u Rusiju, nazvavši dve zemlje „lošim psima koje uzgaja SAD“ i zapretivši nuklearnim oružjem.

U izjavi Korejskoj centralnoj novinskoj agenciji, diktatorova sestra je upozorila da bi „vojna provokacija protiv države sa nuklearnim oružjem“ mogla da dovede do „užasne“ i „nezamislive“ situacije, piše Politiko (Politico).

Kim Jo Džong je prezrela „nepromišljene opaske“ Seula i Kijeva o državama sa nuklearnim oružjem — koje je više puta rekla da Severna Koreja poseduje — opisujući dve nacije kao „ludake“ koji rizikuju „uništenje čitavog (svog) ološa“.

„Niko ne zna kako će se naša odmazda i osveta završiti“, rekla je ona.

Njena besna izjava usledila je nakon izveštaja iz Kijeva i Seula da Severna Koreja šalje svoje vojnike da se bore zajedno sa Rusijom u ratu protiv Ukrajine. Obe zemlje su rekle da je oko 10.000 vojnika raspoređeno u Rusiju, pri čemu su Kremlju naklonjeni vojni blogeri navodno snimili trupe u vojnoj bazi, piše Politiko.

Pjongjang i Moskva su pojačali svoju vojnu saradnju otkako su severnokorejski lider Kim Džong Un i ruski predsednik Vladimir Putin u junu potpisali sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da Severna Koreja podržava Rusiju zbog gotovine.

„Mislim da je Severna Koreja veoma siromašna. Oni će poslati svoje ljude na front. Da budem iskren, već smo primetili oficire, tehničko osoblje, mislim, na privremeno okupiranim teritorijama“, rekao je Zelenski nekoliko novinara u ponedeljak u Kijevu.

„Mislim da su poslali oficire zato da bi njihovi oficiri prvo razumeli šta se dešava, a onda poslali kontingent. Jer kako njima upravljati, kako njima komandovati? Govorim o jeziku. Mislim da su to ozbiljne poteškoće“, rekao je ukrajinski predsednik.

Stalni predstavnik Južne Koreje pri Ujedinjenim nacijama Hvang Đun Kuk rekao je da bi Rusija mogla da kompenzuje Severnoj Koreji za podršku u ratu sa tehnologijama nuklearnog oružja.

Dok je Severna Koreja negirala svoju umešanost u rat, nazivajući izveštaje „neosnovanim glasinama“, Putinov portparol Dmitrij Peskov nije potvrdio niti demantovao te tvrdnje i rekao da Rusija ima pravo da sarađuje sa Severnom Korejom, jer saradnja nije usmerena na treće zemlje.