Vučić o Toninu Piculi: Nije problem u Hrvatu, već u njegovim stavovima

Vučić o Toninu Piculi: Nije problem u Hrvatu, već u njegovim stavovima

Predsednik Aleksandar Vučić je izjavio da je „jako dobro razumeo poruku“ koju je Evropski parlament posalo izborom svog novog izvestioca za Srbiju, ali da će sarađivati sa njim.

Govoreći novinarima iz Srbije tokom međunarodnog sastanka u Komarnu, u Slovačkoj, na pitanje da li izbor Toninija Picule kao novog izvestioca EP za Srbiju može da ima neke posledice po Beograd, Vučić je odgovorio odrečno i dodao da neće žuriti sa komentarima i da mu je u planu da sarađuje sa njim.

„Znate da je Kaja Kalas šefica za bezbednost i spoljne poslove Evropske unije. Glavni čovek je Matije Masikas takođe iz Estonije. Kao izvestilac za takozvano Kosovo u EP, kako čujem, biće ponovo Estonac. Estonac je šef kancelarije visoke komisije na Kosovu. Opet Estonac, mnogo čudno. A nama dali Hrvata. Baš im hvala! Nije problem u Hrvatu, već u njegovim stavovima,“ kazao je Vučić.

Evroposlanik iz Progresivne alijanse socijalista i demokrata (SD) Tonino Picula saopštio je danas da je imenovan za stalnog izvestioca Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju.

Picula je poslanik EP od 2013, od kada je i član Spoljnopolitičkog odbora (AFET). Na poziciji izvestioca za Srbiju naslediće slovačkog poslanika iz grupe Evropske narodne partije (EPP), Vladimira Bilčika. Bio je ministar spoljnih poslova Hrvatske u vladi Ivice Račana (2000-2003), član Sabora, predstavnik Sabora u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a.

Evropska narodna partija dobila je pozicije izvestilaca za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.