NATO upozorio Rusiju i Severnu Koreju: Ne šaljite vojnike u Ukrajinu

NATO upozorio Rusiju i Severnu Koreju: Ne šaljite vojnike u Ukrajinu

Glavni sekretar NATO-a Mark Rute upozorio je danas Pjongjang i Moskvu da ne šalju severnokorejske vojnike u borbe u ratu u Ukrajini.

Raspoređivanje vojnika iz Severne Koreje za pridruživanje Rusiji u Ukrajini „označilo bi značajnu eskalaciju“, objavio je Rute na X-u nakon razgovora s južnokorejskim predsednikom  Junom Suk-jeolom.

Njih su dvojica telefonom razgovarala o bliskim odnosima Južne Koreje i zapadnog vojnog saveza, rekao je Rute, istaknuvši saradnju u odbrambenoj industriji i „međusobno povezanu bezbednost“.

Južnokorejski predsednik Jun opisao je saradnju Severne Koreje s Rusijom kao ozbiljnu bezbednosnu pretnju ne samo za svoju zemlju nego i za međunarodnu zajednicu.

U petak je Južnokorejska nacionalna obaveštajna služba (NIS) optužila severnokorejsku vojsku da je već poslala oko 1.500 vojnika u Rusiju na obuku pre njihovog očekivanog raspoređivanja u Ukrajini.

Služba tvrdi da je Severna Koreja odlučila ukupno da pošalje oko 12.000 vojnika da pruže podršku Rusiji, uključujući specijalne jedinice.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je u četvrtak Severnu Koreju da je ustupila svoje vojnike Rusiji te da se priprema da pošalje10.000 vojnika kao pomoć Moskvi u ratu u Ukrajini.

Rusija i Severna Koreja poriču tvrdnje o slanju severnokorejskog vojnog osoblja da pomogne Rusiji protiv Ukrajine.