EPS spreman za zimsku sezonu

EPS spreman za zimsku sezonu

Iz EPS-a poručuju da je elektroenergetski sistem spreman za zimsku sezonu i najavljuju nastavak obnove hidroelektrana. Vlada je usvojila Uredbu o utvrđivanju prostornog plana za reverzibilnu hidroelektranu „Bistrica“. Ona je veoma važna, kako bi se do kraja decenije prihvatala struja iz solarnih elektrana i vetroparkova. Srbija već ima jednu reverzibilnu hidroelektranu. To je „Bajina Bašta“, gde je u toku revitalizacija drugog agregata, kojem će biti produžen radni vek za 25 godina.

Srbija trenutno iz obnovljivih izvora obezbeđuje 38 odsto struje. Udeo EPS-ovih hidroelektrana u tom procentu je oko 30 odsto. U okviru Drinsko-limskih posluje devet hidroelektrana, a najznačajnija je, ne samo za EPS već i za ceo elektroenergetski sistem, reverzibilna hidroelektrana „Bajina Bašta“, koja radi od 1982. godine i smatra se rezervom u sistemu i zato je važna njena revitalizacija.

Direktor proizvodnje energije u Drinsko-limskim elektranama Dušan Trišić navodi da je reverzibilna hidroelektrana je karakteristična po tome što može da radi u dva režima rada.

„Jedan je pumpni režim rada, gde se raspoloživa energija iz sistema, koja može biti iz obnovljenih izvora, koristi za pumpanje vode iz donje u gornju akumulaciju koja se nalazi na planini Tara. U turbinskom radu se ta ista voda koja je akumulirana u gornjoj akumulaciji koristi za proizvodnju električne energije, najčešće u vršnim trenucima od pogonskog dijera“, objasnio je Trišić.

Dodao je da hidroelektrana „Bajina Bašta“ skladišti energiju vode koja se pumpa iz donje akumulacije, a za to pumpanje koristi se raspoloživa energija u elektroenergetskom sistemu, koja može poticati iz raznih izvora, iz termoelektrana, drugih hidroelektrana, ali i iz ovih obnovljenih izvora, vetra, solara.

Trenutno se u hidroelektrani radi jedan remontiran agregat i drugi koji je u revitalizaciji.

„Revitalizacijom agregata u reverzibilnoj hidroelektrani produžava se radni vek elektrane za narednih 20, 25 godina. Projektom revitalizacije nije predviđeno povećanje snage elektrane tako da će proizvodnja električne energije ostati na istom nivou kao i do sada, ali će pouzdanost rada elektrane biti znatno unapređena“, rekao je Trišić.

Trišić navodi da je remontna sezona praktično završena na svim agregatima, osim na ovom prvom reverzibilnom, koji je u revitalizaciji i biće završen do kraja decembra.

„Možemo reći da je pogonska spremnost za zimsku sezonu sa te strane obezbeđena“, istakao je Trišić.

Kako je naveo, iako je leto bilo sušno i dotok u Drinsko-limski sliv bio na granici biološkog minimuma ili nešto malo veći, trenutno je došlo do oporavka dotoka, ali to još nije na očekivanom nivou za oktobar.

Trišić očekuje da se poslednja dva meseca ove godine doći do značajnijeg povećanja dotoka, a samim tim i do porasta proizvodnje električne energije.