Haićani napuštaju svoje domove u nekoliko naselja kako bi izbegli još više nasilja bandi u prestonici

Haićani napuštaju svoje domove u nekoliko naselja kako bi izbegli još više nasilja bandi u prestonici

Bande su u subotu napale nekoliko četvrti u glavnom gradu Haitija Port-o-Prensu, primoravajući mnoge ljude da napuste svoje domove nakon pucnjave koja je besnela tokom noći. Vlasti nisu odmah objavile informacije o žrtvama.

Policijski sindikat Haitija saopštio je na svojim kanalima na društvenim mrežama da bi napadi koji su u toku u naselju Solino mogli značiti gubitak kontrole nad cijelim gradom zbog nasilja bandi.

„Ako se ne preduzmu mere protiv kriminalaca koji preuzimaju kontrolu u Solinu i Nazonu, izgubićemo ceo glavni grad“, rekao je sindikat haitijske policije na platformi društvenih medija Ks. „Nijedna vlada neće biti na svom mestu ako ne možemo da smanjimo takvu nesigurnost. ”

U četvrtak je najmanje jedna žena ubijena kada su bande otvorile vatru u Solinu, Sent Mišelu, Tabare 27 i drugim naseljima.

Radio Tele Metronome je izvestio da je polaganje zakletve privremenog izbornog veća Haitija zakazano za petak u centru Port-o-Prensa premešteno u bezbedniju oblast.

Šest zvaničnika sa Bahama stiglo je u petak na Haiti da bi se pridružilo misiji koju podržava UN, koju vodi kenijska policija, kako bi pomogla u suzbijanju nasilja bandi. Zvaničnici su prvi u kontingentu od 150 vojnika sa Bahama koji se očekuje u narednim mesecima.

Nije bilo jasno šta je podstaklo najnoviji napad, koji dolazi samo nekoliko dana nakon što su haićanska i kenijska policija pokrenule operaciju u kojoj je ubijeno najmanje 20 osumnjičenih članova bande u oblasti koju kontroliše banda 400 Mavoza koja deluje uglavnom u Tabareu.

Bande kontrolišu 80% Port-o-Prensa. Zajednice kao što je Solino bore se protiv pokušaja naoružanih ljudi da ga kontrolišu.