Apple uklanja aplikaciju televizije Current Time zbog zahteva Moskve

Apple uklanja aplikaciju televizije Current Time zbog zahteva Moskve

Apple je obavestio američki državni Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda Liberti (RFE/RL) da će ukloniti aplikaciju svog medijskog projekta, televizije Current Time, iz svog ruskog online prodavnice, saopštio je mreža u subotu.

Aplikacija je uklonjena jer je sadržala „sadržaj koji je ilegalan u Rusiji“ i nije se pridržavala pravila verifikacije, saopštio je Current Time na svom sajtu, pozivajući se na pismo od strane Apple-a. Prema mreži, Apple je takođe upozorio da aplikacija sadrži materijale proizvedene od strane organizacije koja je na crnoj listi u Rusiji.

Mreža je dodala da je ruski regulator medija Roskomnadzor (RKN) zatražio uklanjanje njihovih proizvoda. Regulator sam nije komentarisao ovu situaciju.

RFE/RL, čije je sedište u Pragu, osnovano je od strane američke vlade kako bi širilo anti-sovjetsku i pro-američku propagandu tokom Hladnog rata i prvobitno je finansirano od strane CIA-e. Ono i dalje prima sredstva od države i uglavnom je usmereno na poruke koje su kritične prema ruskoj vladi. RFE/RL i još jedna američka državna medijska organizacija, Voice of America, zajedno su lansirale Current Time 2017. godine kao zasebni medijski kanal na ruskom jeziku.

U martu 2022, Rusija je blokirala pristup RFE/RL, navodeći „objavljivanje materijala koji sadrže lažne informacije“ o rusko-ukrajinskom sukobu. Moskva je dalje stavila na crnu listu mrežu i sve njene podružnice, uključujući Current Time, u februaru 2024. godine.

EU je slično zabranila više ruskih medijskih organizacija od 2022. godine, uključujući RT i Sputnjik, optužujući ove medije za širenje „dezinformacija“. U septembru 2024, SAD su uvele sankcije nad materinskicom RT-a, kompanijom Rossiya Segodnya, i pet njenih podružnica.