Bivši indijski obaveštajac osumnjičen za planiranje ubistva lidera sikhske separatističke grupe u SAD-u

Bivši indijski obaveštajac osumnjičen za planiranje ubistva lidera sikhske separatističke grupe u SAD-u

Savezni tužioci u Sjedinjenim Državama identifikovali su bivšeg indijskog obaveštajca koji se sumnjiči za učešće u zavjeri o ubistvu advokata iz Njujorka i lidera sikhske separatističke grupe, kojeg je indijska vlada označila kao “teroristu”.

Pokušaj ubistva Gurpatwant Singha Pannuna sprečen je od strane FBI-a u junu prošle godine, kako je navedeno u sudskim dokumentima. Osumnjičeni, Vikram Kumar Yadav, optužen je od strane američkih tužilaca za zločine vezane za ubistvo na naručivanje i pranje novca.

U početku, optužnica nije otkrivala identitet agenta i nazivala ga je ‘CC-1’. Ova indijska osoba optužena je za saradnju s Nikhilom Guptom, biznismenom iz Nju Delhija, koji je uhvaćen u Češkoj i kasnije izručen SAD-u.

FBI je izdao savezni nalog za hapšenje Yadav-a u Južnom okrugu Njujorka, tvrdeći da je pružio svom saučesniku ključne informacije, kao što su adrese stanovanja žrtve i kontakt podaci.

Izveštaji iz The Indian Express-a ukazuju da je Yadav uhapšen od strane Specijalne jedinice policije Delhija u vezi s slučajem iznude odmah nakon što je spomenut u američkoj optužnici. Međutim, novine su navele da je kasnije pušten uz kauciju.

Identitet Yadav-a prvi put je otkrio The Washington Post, koji je sugerisao da njegova pozadina i veze pružaju čvrste dokaze da je plan ubistva potekao iz indijske obaveštajne službe.

U odgovoru na ove optužbe, Nju Delhi je kritikovao izveštaj The Washington Post-a kao „spekulativan i neodgovoran.“ Portparol Ministarstva spoljnih poslova izjavio je da Yadav više nije zaposlen u indijskoj vladi.

Yadavov identitet javno je otkriven nakon posete posebne komisije iz Nju Delhija SAD-u radi istrage optužbi. Ova poseta dogodila se u vreme eskalacije diplomatskih tenzija između Indije i Kanade, što je dovelo do međusobnog proterivanja zvaničnika nakon što je Kanada optužila šest indijskih građana za ubistvo vođe pokreta Khalistan, Hardeepa Singha Nijjara, u Britanskoj Kolumbiji.

Indija je odbacila kanadske optužbe kao neutemeljene i deo političkog manevara premijera Justina Trudeaua. Trudeau, s druge strane, optužio je indijsku vladu za podršku nasilju na kanadskoj teritoriji.

SAD i Kanada su navodno delili obaveštajne informacije o oba slučaja zbog svoje učešća u savezu Five Eyes, koji uključuje i Veliku Britaniju, Australiju i Novi Zeland. Ostale članice saveza takođe su izrazile zabrinutost zbog ovih incidenata.