Gajić: Korupcija u Srbiji postala kulturni model, endemske razmere

Gajić: Korupcija u Srbiji postala kulturni model, endemske razmere

Predsednik Narodne stranke Vladimir Gajić izjavio je danas u Čačku da je korupcija u Srbiji postala duboko ukorenjen kulturni model, te da je poprimila endemske razmere, posebno u procesima dobijanja dozvola za notare i javne izvršitelje.

Na tribini koju je organizovao Gradski odbor Narodne stranke Čačak, Gajić je istakao kako je postalo izuzetno teško steći dozvole za ovakve delatnosti bez korupcijskih aktivnosti. „Biti izvršitelj i notar danas u Srbiji je kao da ste u dvorištu pronašli naftu. Vlast određuje ko će dobiti dozvolu za te delatnosti, a tu je korupcija ogromna“, rekao je Gajić.

On je naveo da su cene za mesta notara u Beogradu dostigle sumu od 100.000 evra, ističući da je pozicija predsednika komore javnih izvršitelja ili notara znatno atraktivnija od ministarskih funkcija. „Biti predsednik komore javnih izvršitelja ili notara mnogo je bolje nego biti ministar“, dodao je.

Gajić je takođe ukazao na to da Srbija od uvođenja višestranačja 1990. godine nije imala poštenu vlast, navodeći da to izgleda kao nemoguća misija. Njegove izjave osvetljavaju ozbiljnost korupcije u institucijama koje bi trebale da obezbede pravdu i transparentnost u društvu, što dodatno naglašava potrebu za reformama u srpskom pravosudnom sistemu.