Irak će ukinuti licencu saudijskoj televiziji MBC nakon napada na njene kancelarije

Irak će ukinuti licencu saudijskoj televiziji MBC nakon napada na njene kancelarije

Iranska komisija za medije objavila je u subotu da će preduzeti korake da ukine licencu saudijskoj televizijskoj stanici MBC za rad u zemlji.

Ovo je usledilo nekoliko sati nakon što su desetine pristalica iračkih milicija upale u kancelarije emitera u Bagdadu i opljačkale ih u protestu zbog izveštaja koji je određene militante povezane s Iranom — uključujući istaknutog vođu iračke milicije — nazvao „teroristima“.

Izveštaj o „teroristima“ koji su ubijeni u ovom veku pominje bivšeg vođu Al Kaide Osamu bin Ladena zajedno sa spiskom likova podržanih od Irana.

Na tom spisku su se našli lideri Hamasa Ismail Haniyeh i Yahya Sinwar, lider Hezbolaha Hasan Nasralah, iranski general Kasem Sulejmani i Abu Mahdi al-Muhandis, veteran iračkih milicija i zamenik komandanta Narodne mobilizacione snage, kišobran grupe većinom šiitskih paravojnih jedinica i osnivač Kataeb Hezbolaha, poznatijih kao Hezbolah brigade.

Iranska Komisija za medije i komunikacije izjavila je u saopštenju da je MBC prekršila propise o emitovanju u zemlji zbog „napada na mučenike, vođe pobede i vođe herojske otpora koji se bore za čast protiv usurpatorskog cionističkog entiteta“, aludirajući na Izrael, i da će naložiti svom izvršnom uredu da opozove radnu licencu te televizijske stanice.

Televizija je već zatvorila svoja vrata nakon napada.

Ova kontroverza se odvija u kontekstu pojačanih regionalnih tenzija usled ratova između Izraela i Hamasa u Gazi, kao i između Izraela i Hezbolaha u Libanu.

Iranske milicije u Iraku su imale manju ulogu u sukobu, pokrećući napade dronovima na baze u kojima se nalaze američki vojnici u zemlji kao odgovor na podršku Vašingtona ratovima Izraela, a sve više u poslednjim mesecima, napadajući ciljeve unutar Izraela.