Zoo vrt u Skoplju zatvoren zbog ptičijeg gripa: Detektovana visoko patogena H5N1 vrsta virusa

Zoo vrt u Skoplju zatvoren zbog ptičijeg gripa: Detektovana visoko patogena H5N1 vrsta virusa

Glavni zoološki vrt u Skoplju, glavnom gradu Severne Makedonije, zatvoren je u subotu nakon što su vlasti potvrdile prisustvo visoko patogene vrste ptičijeg gripa.

Prema saopštenju za medije, virus je otkriven kod guske koja je uginula u ribnjaku.

“Laboratorijski nalazi potvrdili su slučaj prisustva patogene vrste virusa ptičijeg gripa H5N1,” navedeno je u saopštenju.

Vlasti su odmah usmrtile desetine pataka, gusaka, kokoši i jednog vrabca koji su boravili u istom ribnjaku.

Zoološki vrt će biti zatvoren najmanje tri nedelje. Tokom tog perioda, vlasti će dezinfikovati prostor, pregledati druge životinje i primeniti dodatne mere biološke sigurnosti kako bi sprečile širenje bolesti.

Poslednji slučajevi ptičijeg gripa u Severnoj Makedoniji, svi kod divljih ptica, otkriveni su 2022. godine.

Virus može izazvati velike gubitke u industriji peradi i dovesti do ograničenja u uvozu i izvozu živih ptica i proizvoda od peradi.

Visoko patogene vrste ptičijeg gripa takođe se mogu preneti na ljude.

Zoološki vrt u Skoplju, osnovan 1926. godine, jedno je od najposećenijih mesta u glavnom gradu, sa stotinama hiljada posetilaca svake godine, ne samo iz zemlje već i iz celog Zapadnog Balkana.

U prošlosti je zoološki vrt bio na meti mnogih kritika zbog uslova života životinja. Počevši od 2008. godine, vlasti su uložile velika sredstva u poboljšanja, radeći sa Evropskom asocijacijom zooloških vrtova i akvarijuma (EAZA) kako bi doveli zoološki vrt do savremenih standarda.