Severna Koreja tvrdi da je otkrila ostatke južnokorejskog drona u svojoj prestonici

Severna Koreja tvrdi da je otkrila ostatke južnokorejskog drona u svojoj prestonici

Severna Koreja je u subotu saopštila da je pronašla ostatke južnokorejskog drona tokom potrage u njenom glavnom gradu Pjongjangu. Tvrdnje su došle nakon navoda da je južna vojska odgovorna za infiltraciju dronova iznad grada ranije u mesecu. Fotografije oštećene letelice sa širokim krilima i krilima u obliku slova V objavljene su kao dokaz, a zajednička istraga vojnih i državnih bezbednosnih agencija Severne Koreje je zaključila da je pronađena letelica ista koja se pojavila na južnokorejskoj vojnoj paradi prethodno.

Severna Koreja optužila je Južnu Koreju za slanje bespilotnih letelica iznad Pjongjanga kako bi bacila propagandne letke. Ukoliko se takvi letovi ponove, Severna Koreja je zapretila odgovorom silom. Ministarstvo odbrane Severne Koreje izjavilo je da je letelica koja je pronađena u Pjongjangu verovatno korišćena za bacanje letaka, ali su potrebna dodatna ispitivanja za potvrdu.

Južna Koreja još uvek nije odgovorila na izveštaj Severne Koreje o navodnom otkriću drona. Tenzije na Korejskom poluostrvu su u porastu, a vođa Severne Koreje, Kim Džong Un, nastavlja sa testiranjem naoružanja i pretnjama, dok se vojna saradnja sa Rusijom širi. Kampanje psihološkog rata između Koreja podsećaju na hladnoratovske tenzije.

Severna Koreja je poslala hiljade balona sa smećem ka Južnoj Koreji, na šta je Južna vojska odgovorila emitovanjem propagande i K-pop muzike preko zvučnika na granici. Osetljivost Severne Koreje na kritike spoljašnjeg sveta prema Kimovoj vladi je evidentna.