Vođa meksičkog kartela „El Majo“ Zambada pojavio se pred sudom u slučaju trgovine drogom

Vođa meksičkog kartela „El Majo“ Zambada pojavio se pred sudom u slučaju trgovine drogom

Ismael „El Majo“ Zambada, dugogodišnji vođa kartela Sinaloa u Meksiku, prvi put se pojavio pred sudijom u Sjedinjenim Američkim Državama gde se suočava s optužbama za trgovinu drogom. Zambada, star 76 godina, prisustvovao je konferenciji o statusu u saveznom sudu u Bruklinu pred okružnim sudijom Brajanom Koganom, koji je osudio Zambadovog kolegu iz kartela, Hoakina „El Chapo“ Guzmana, na doživotnu robiju nakon što je 2019. godine proglašen krivim za trgovinu drogom.

Tužioci tvrde da su Zambada i Guzman izgradili kartel Sinaloa u ogromnog proizvođača i trgovca ilegalnim drogama, švercajući velike količine narkotika u SAD. Zambada se izjasnio da nije kriv po optužbama.

Američke vlasti za sprovođenje zakona dugo su ga tražile, a uhapšen je u julu nakon što je stigao na aerodrom u Teksasu privatnim avionom zajedno sa Guzmanovim sinom, Hoakinom Guzman Lopezom, prema rečima federalnih vlasti. Guzman Lopez se suočava s optužbama za trgovinu drogom u Čikagu i takođe se izjasnio da nije kriv.

Otkako su Zambada i Guzman Lopez uhapšeni u SAD, njihove suprotstavljene frakcije kartela sukobljavaju se u državi Sinaloa. Ove nedelje, oko desetak metaka ispaljeno je na zgradu koja smešta lokalne novine u glavnom gradu države, Kuliakanu. Novine su izvestile da nije bilo povređenih.

Odvojeno, američke vlasti su u četvrtak objavile optužbe protiv bivšeg kanadskog olimpijskog snowboardera za koga tvrde da upravlja operacijom trgovine drogom iz Meksika, zaštićenog od strane kartela Sinaloa.

Tokom konferencije o statusu održane u petak, tužioci su obavestili sudiju da je deo dokaza u slučaju protiv Zambade poverljiv i da će njegov tim za odbranu zahtevati dozvolu, kako je navedeno u saopštenju Uredbe američkog tužioca za Istočni okrug Njujorka.

Sudija je zakazao sledeće suđenje Zambadi za 15. januar. U istoj sudnici ranije ove nedelje, sudija Kogan osudio je Genara Garciju Lunu, bivšeg ministra javne bezbednosti u Meksiku, na više od 38 godina zatvora zbog primanja miliona dolara u mito za zaštitu kartela Sinaloa.