Četvrtina Ukrajinaca u EU ne planira da se vrati kući

Četvrtina Ukrajinaca u EU ne planira da se vrati kući

Sve više Ukrajinaca planira da se trajno nastani van svoje zemlje nakon što se rat sa Rusijom okonča, pokazalo je istraživanje instituta ifo, objavljeno u petak. Studija, sprovedena u saradnji sa istraživačem Verianom, otkriva da je 25% ukrajinskih izbeglica odlučilo da živi izvan granica Ukrajine dugoročno, dok je još 25% neodlučno.

Podaci pokazuju da je nakon bekstva iz Ukrajine samo 10% građana nameravalo da se trajno preseli u inostranstvo, ali je taj procenat postepeno rastao kako je vreme prolazilo. Istraživanje je utvrdilo da se broj onih koji planiraju da ostanu izvan zemlje povećavao prosečno za 1,6 procentnih poena svakih 100 dana, dok je stopa povratka iznosila 2,7 procentnih poena.

U početku, skoro 60% izbeglica želelo je da se vrati u Ukrajinu čim bi se situacija normalizovala. Međutim, ta želja je s vremenom opadala prosečno za 4,7 procentnih poena na 100 dana. Direktor ifo centra za istraživanje migracija, Panu Poutvaara, istakao je da 35% ukrajinskih izbeglica planira povratak u zemlju čim se stvore uslovi za to, dok samo 4% namerava da se vrati bez obzira na situaciju. Trenutno je oko 11% izbeglica već napustilo inostranstvo i vratilo se u Ukrajinu.

Istraživanje je naglasilo da su tok rata, korupcija i nedostatak poverenja u pravosuđe ključni faktori koji utiču na odluke izbeglica. Više od četiri miliona Ukrajinaca trenutno se nalazi pod privremenom zaštitom u zemljama EU, a Nemačka, Poljska i Češka su zemlje koje prihvataju najveći broj izbeglica iz Ukrajine.

Poljska je nedavno smanjila isplate beneficija za ukrajinske izbeglice, što je izazvalo nezadovoljstvo dela javnosti. Istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da je podrška Poljaka prihvatanju Ukrajinaca opala na najniži nivo od početka sukoba. U Nemačkoj, gradonačelnik Bad Grizbaha odbio je prijem novih izbeglica iz Ukrajine tvrdeći da je taj region već preopterećen migrantima.

U međuvremenu, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen apelovala je na članice EU da hitno reše pitanje miliona ukrajinskih izbeglica, uz napomenu da resursi bloka nisu neograničeni.