Afrička država uklanja imena iz kolonijalnog doba sa ulica

Afrička država uklanja imena iz kolonijalnog doba sa ulica

Vlasti Nigera su nedavno izvršile promene u glavnom gradu Nijameju, uklanjajući imena ulica i spomenika koja su podsećala na francusku kolonijalnu prošlost zemlje. Odluka je doneta u nastojanju da se prekinu veze sa bivšom kolonijalnom silom Francuskom.

General Šarl de Gol, bivši francuski predsednik, više neće biti prisutan na glavnoj aveniji grada, koja je sada preimenovana u Aveniju Džibo Bakari, u čast ključne ličnosti u borbi za nezavisnost Nigera. Osim toga, francuski oficir Parfe-Luj Monteja je zamenjen slikom Tomasa Sankare na spomeniku u Nijameju.

Džibo Bakari, socijalistički političar, postao je prvi Nigerijac koji je imao lokalnu izvršnu vlast pod francuskom upravom. Njegov značaj leži u tome što se zalagao za očuvanje nezavisnosti zemlje odbijanjem ustava koji je favorizovao veze sa Francuskom.

Ove promene se dešavaju ne samo u Nigera, već i u drugim afričkim državama koje su preimenuju ulice i spomenike kako bi odražavali vrednosti i ličnosti koje su značajne za njihovu istoriju. Primer za to je Burkina Faso, koji je prošle godine promenio ime Bulevara Šarl de Gola u Bulevar Tomasa Sankare, u čast bivšeg predsednika koji je bio ubijen u puču 1987. godine.

U poslednje vreme, odnosi između Francuske i nekih afričkih država su se značajno pogoršali zbog političkih previranja. Nove vlasti koje su došle na vlast vojnim udarima su uspostavile partnerstvo sa drugim zemljama, poput Rusije, nakon što su proterale francuske vojnike zbog optužbi za mešanje i neuspeha u suzbijanju džihadističkih pobuna u regionu Sahela.