Akvakultura bi mogla naštetiti dobrobiti životinja ili ih zaštititi, u zavisnosti od toga koje vrste uzgajaju farme

Akvakultura bi mogla naštetiti dobrobiti životinja ili ih zaštititi, u zavisnosti od toga koje vrste uzgajaju farme

Globalna industrija akvakulture se utrostručila od 2000. godine, sa proizvođačima koji uzgajaju zapanjujuću raznolikost vrsta, od morskih algi i školjki do šarana, lososa i sipa. Mnoga od ovih stvorenja nisu pripitomljena i vode složene i veoma društvene živote u divljini.

Brz rast akvakulture znači da se milijarde pojedinačnih vodenih životinja sada uzgajaju bez osnovnih informacija koje bi mogle pomoći da se osiguraju čak i minimalni standardi dobrobiti. Naša novo objavljena studija pokazuje da ovi rizici za dobrobit nisu jednoobrazni: akvakultura će verovatno imati ozbiljne efekte na dobrobit nekih vrsta, ali zanemarljive uticaje na druge.

Kad god ljudi upravljaju životinjama u velikom obimu, dobrobit postaje briga. Kao stručnjaci za vodene životinje i njihovu dobrobit, verujemo da će preduzimanje proaktivnih mera za oblikovanje rasta industrije akvakulture biti kritično za njen dugoročni uspeh.

U širokom pregledu postojeće nauke, identifikovali smo sedam faktora rizika kod riba i drugih morskih stvorenja koje bi bilo izazovno ili nepraktično smestiti u zatočeništvu. Oni uključuju 1) migratorno ponašanje, 2) usamljene društvene strukture, 3) dug životni vek, 4) navike u ishrani mesoždera, 5) kanibalizam, 6) život na dubini od 165 stopa (50 metara) ili više, i 7) složeno udvaranje ili uključivao roditeljsku brigu.

Istražili smo ove karakteristike za svaku od više od 400 vrsta koje se trenutno uzgajaju u akvakulturi. Naša analiza je otkrila da će mnoge vrste riba, gmizavaca i vodozemaca verovatno patiti u akvakulturi jer neće moći da se bave svojim prirodnim ponašanjem u uslovima uzgoja. Isto važi i za rakove kao što su jastozi i za glavonošce kao što su sipa.

Nasuprot tome, vodene biljke i drugi beskičmenjaci kao što su ostrige iskusili bi manje razlika između svog života u divljini u odnosu na akvarijum, ribnjak ili drugi sistem proizvodnje akvakulture.

Takođe smo otkrili da su vrste koje su najugroženije među najskupljim na tržištu, ali najmanje doprinose globalnoj proizvodnji. Prelaskom na vrste čije su ponašanje i životne navike kompatibilnije sa akvakulturom, industrija bi mogla da minimizira rizik za dobrobit životinja, istovremeno održavajući cene niskim i visoke količine proizvodnje. Drugim rečima, zaštita dobrobiti vodenih životinja kompatibilna je sa proizvodnjom pristupačne, hranljive hrane.

Istraživanja pokazuju da su mnoge vodene životinje inteligentne, emocionalne, radoznale, veoma društvene i da imaju jake sklonosti. Poput kopnenih životinja, mogu patiti ako njihove potrebe nisu zadovoljene.

Uzmite, na primer, papagaj papagaja (Bolbometopon muricatum), koji se trenutno uzgaja u akvakulturi. Bumpheads žive i do 40 godina i putuju nekoliko kilometara svakog dana u velikim trupama koje traže hranu, tražeći žive korale. Za vreme punog meseca, oni se okupljaju u stotinama da se mrijeste i učestvuju u ritualnim takmičenjima između mužjaka u udaranju glavom, poput vodene verzije bizona.

Bilo bi veoma teško i skupo prihvatiti dug životni vek ove vrste, veliki raspon, složeno ponašanje u potrazi za hranom i dinamične društvene odnose u veoma restriktivnim i monotonim sredinama akvakulture.

Takođe smo pronašli primere beskičmenjaka sa sličnim razrađenim načinom života. Jedan primer je crveni močvarni rak (Procambarus clarkii), relativno mali rak koji pod zemljom gradi složene sisteme tunela i komora. Ženke se pažljivo brinu o svom malom potomstvu, lepeze, čiste i hrane mlade do četiri meseca nakon što se izlegu.

Nasuprot tome, biljne vrste koje se uzgajaju u akvakulturi, kao što su morske alge i vodeni spanać (Ipomoea akuatica), su hranljiva hrana bogata proteinima koja se može uzgajati bez direktne zabrinutosti za dobrobit životinja.

Samo u 2021. prvi put je uzgajano 56 vrsta. Identifikovanjem vrsta koje se prirodno mogu bolje prilagoditi životu u zatočeništvu, proizvođači akvakulture i kreatori politike mogu svoju industriju usmeriti ka humanijoj budućnosti.

Ovaj pristup već nalazi podršku u SAD, gde su Vašington i Kalifornija zabranili uzgoj hobotnica. Države su delimično reagovale kao odgovor na istraživanje koje je pokazalo da su hobotnice inteligentne, radoznale, društvene životinje koje mogu da rešavaju probleme i prepoznaju pojedinačne ljude – kvalitete koji su nekompatibilni sa masovnim uzgajanjem za hranu.

Potrebno je više istraživanja da bi se razumeli životi i ponašanja drugih morskih stvorenja koja se trenutno uzgajaju ili su ciljana za proizvodnju u budućnosti. Većina ovih vrsta ostaje nedovoljno proučavana i misteriozna, što otežava donošenje informisanih odluka o tome da li su pogodne za uzgoj.

Bolji podaci bi mogli da doprinesu politici akvakulture, istovremeno podstičući uvažavanje javnosti za raznovrsnost i složenost života na planeti koja je 70% vodena.