Pacoli na zahtev Kurtija i Osmani preko Radoičića obezbedio ključni predsednički glas za Vjosu?

Pacoli na zahtev Kurtija i Osmani preko Radoičića obezbedio ključni predsednički glas za Vjosu?

Poslanik u Skupštini Kosova Bedžet Pacoli potvrdio je za Teve1 da je razgovarao sa bivšim potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem, u prisustvu kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednice Vjose Osmani, samo dan pre nego je Osmani izabrana na tu poziciju, pošto je bio potreban jedan glas za njen izbor, prenosi Kossev.

Pacoli je rekao da je u tom razgovoru „jedan poslanik vrbovan za glas, što je praktično postignuto“.

„Imao sam telefonski razgovor sa gospodinom Radoičićem, dan pre izbora predsednika, to znaju i predsednica i premijer Aljbin Kurti, jer je telefonski razgovor obavljen u njihovom prisustvu. Bio je to takav poziv, ja ne mogu da lažem, gledano je da se nađe još jedan poslanik i tu se praktično upecao još jedan glas“, rekao je Pacoli za Teve1.

Pacoli tvrdi i da taj telefonski poziv nije bila njegova ideja, ali da on ne beži od trenutaka kada treba pomoći Kosovu, „kada treba biti konstruktivan“.

Iz kabineta predsednice Kosova nije bilo komentara na tu izjavu, dok ga je vlada demantovala, napominje Kossev.

Na sednici Skupštine Kosova 4. aprila 2021. godine Vjosa Osmani dobila je zeleno svetlo da postane predsednica Kosova.

Portparol kosovske vlade Perparim Krieziu rekao je da je Pacolijeva izjava apsolutna neistina i da se nije dogodilo da poslanik Pacoli komunicira sa Radoičićem u prisustvu ili saznanju premijera Kurtija, a još manje na njegov zahtev.

Pacoli je rekao da bi Krieziju, „pre nego što da lažne izjave“, trebalo da pita premijera i predsednika.

Telefonski poziva je u njihovom prisustvu obavljen iz privatne kancelarije tadašnje predsednice Skupštine, u ranim jutarnjim satima kada se glasalo za predsednika, rekao je Pacoli i dodao da je Adem Hodža bio taj poslanik čiji je glas obezbeđen za izbor Vjose Osmani.

Kossev podseća da je Pacolijeva izjava usledila u jeku aktuelnog slučaja komunikacije na relaciji poslanice Samoopredeljenja Mimoza Kusari Ljilja sa funkcionerima Srpske liste Slavkom Simićem i Radoičićem iz 2022. godine.