Ešton: Ukrajina, njen narod zauvek izgubljen za Rusiju

Ešton: Ukrajina, njen narod zauvek izgubljen za Rusiju

Bivša visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, Ketrin Ešton, izrazila je uverenje da je Rusija, svojim agresivnim delovanjem, izgubila Ukrajinu i njene građane. Ovu tvrdnju je iznela u intervjuu za APA, naglašavajući da se gubitak zemlje ne ogleda samo u vojnom aspektu, već i u percepciji ljudi koji je doživljavaju kao agresora, a ne kao prijatelja.

Eštonova je istakla da je nakon što je Kremlj započeo rat, Ukrajinci gaje veoma negativna osećanja prema Rusiji. Ona je oštro kritikovala očekivanje ruskog lidera Putina da će invazija na Ukrajinu pobuditi topla osećanja prema Rusiji među Ukrajincima, što se nije dogodilo. Naprotiv, mnogi Ukrajinci su izgubili svoje najmilije i bili primorani da napuste svoju zemlju.

Bivša visoka predstavnica EU je naglasila da je pokušaj diktatora Kremlja da prisili Ukrajinu da postane deo Rusije ili da se ugleda isključivo na Rusiju, apsolutno neprihvatljiv. U skladu s tim, istakla je važnost podrške Evrope Ukrajini u ovim teškim vremenima.

Misija Ukrajine pri OEBS-u je ocenila da je odluka o invaziji na Ukrajinu predstavljala stratešku katastrofu za Rusiju, međutim, Kremlj i dalje odbija da to prizna i nastavlja sa ratnim naporima, ne uzimajući u obzir ljudske žrtve.