Mirovne snage UN izveštavaju o još jednom „namernom” izraelskom napadu

Mirovne snage UN izveštavaju o još jednom „namernom” izraelskom napadu

Tenk Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) pucao je na ispostavu mirovnih snaga UN u južnom Libanu, oštetivši karaulu i uništivši opremu za nadzor, saopštile su Privremene snage UN u Libanu (UNIFIL) u sredu.

Mirovne snage su incident opisale kao nešto što se činilo kao još jedan „namerni” napad ID, pozivajući izraelsku vojsku da „u svakom trenutku poštuje nepovredivost prostorija UN”.

„Jutros su pripadnici mirovnih snaga na poziciji u blizini Kafer Kela primetili tenk IDF Merkava kako puca na njihovu karaulu. Dve kamere su uništene, a kula je oštećena“, navodi se u saopštenju.

Mirovne snage UN su više puta optuživale Izrael za napad na njegove položaje u južnom Libanu usred tekuće eskalacije između Zapadnog Jerusalima i militantne grupe Hezbolah. Napadi su doveli do oštećenja nekoliko objekata UNIFIL-a, a nekoliko mirovnih snaga je ranjeno.

Snage su prvobitno formirane 1978. kako bi posmatrale povlačenje izraelskih snaga ispod takozvane Plave linije koja razdvaja Liban od Izraela i sirijske Golanske visoravni koju su okupirali Izrael. UNIFIL trenutno ima oko 10.000 vojnika iz oko 50 zemalja. Kontingent ima zadatak da osigura da ni Izrael ni Hezbolah ne održe vojno prisustvo između Plave linije i reke Litani.

Izrael je direktno optužio mirovne snage da deluju kao „ljudi štit“ za teroriste Hezbolaha. U nedelju je izraelski premijer Benjamin Netanjahu naredio generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu da u potpunosti povuče trupe UNIFIL-a iz južnog Libana. U slučaju da se snage ne evakuišu, životi trupa UN bi bili „ugroženi“, upozorio je on. Do sada su, međutim, mirovne snage odbijale da napuste svoje pozicije u regionu.