Amerikanci prkose zabrani Kasperskog

Amerikanci prkose zabrani Kasperskog

Neki korisnici u SAD i dalje koriste antivirusni softver kompanije Kaspersky Labs, iako je prodaja ovog proizvoda zabranjena u zemlji. Ova zabrana, nametnuta zbog navodnih bezbednosnih rizika, naterala je rusku kompaniju da prekine poslovanje u SAD. Iako su neki američki korisnici našli načine da zaobiđu ova ograničenja, postoji zabrinutost oko bezbednosti softvera.

Korisnici su izrazili skepticizam u vezi sa navodima o špijuniranju i krađi podataka, ističući da su i dalje verni softveru zbog njegove reputacije i efikasnosti. Mnogi su nabavili softver pre uvođenja zabrane i koristili VPN ili dodali servere van SAD kako bi nastavili sa ažuriranjima.

Ministarstvo za unutrašnju bezbednost SAD zabranilo je korišćenje Kaspersky softvera svim saveznim agencijama 2017. godine, izražavajući zabrinutost za nacionalnu bezbednost. Kompanija je osporila ovu odluku, ali je sud odbacio tužbu.

Kaspersky je nedavno bio prisiljen da deinstalira svoj softver sa računara američkih korisnika i zameni ga novim programom pod nazivom UltraAV, izazivajući iznenađenje i nezadovoljstvo kod mnogih korisnika. Kompanija, osnovana 1997. godine u Moskvi, tvrdi da posluje u velikom broju zemalja i da ima veliki broj korisnika širom sveta.