Airbus otpušta 2.500 radnika u restrukturiranju odbrambene i svemirske divizije

Airbus otpušta 2.500 radnika u restrukturiranju odbrambene i svemirske divizije

Evropski proizvođač aviona Airbus najavio je otpuštanje 2.500 radnika u naporu da transformiše svoju odbrambenu i svemirsku diviziju kako bi se nosio sa izazovima u sektoru. Kompanija je istakla da će sprovesti organizacione promene usled problema kao što su poremećeni lanci snabdevanja, promene u ratnim taktikama i rastući troškovi.

Uprava Airbusove divizije za odbranu i svemir izjavila je da je cilj oblikovanje divizije koja će biti konkurentna u dinamičnom tržištu. Ove promene zahtevaju brži, efikasniji i konkurentniji pristup poslovanju.

Prošle godine, odbrambeno-kosmičko poslovanje Airbusa se suočilo sa izazovima, uključujući značajan gubitak na vojnom transportnom avionu A400M. Takođe, evropski svemirski sektor je pretrpeo gubitke zbog problema sa pristupom ruskim raketnim bacačima i neuspehom rakete Vega-C.

Iako je poslovanje van odbrane i svemira cvetalo za Airbus, kompanija se suočila sa izazovima u održavanju koraka sa potražnjom za komercijalnim avionima. U poređenju sa Boeingom, Airbus je imao značajan broj porudžbina za avione koji su čekali isporuku.

Sa druge strane, Boeing se i dalje suočava sa poslovnim poteškoćama. Nakon niza incidenata sa letovima aviona 737 Max, kompanija je usporila proizvodnju i pretrpela značajan finansijski gubitak.

Ukupno, Airbus zapošljava preko 150.000 ljudi širom sveta, prema podacima FactSet-a.