Replika tajnog aneksa Ane Frank stiže u Njujork povodom 80. godišnjice oslobođenja Aušvica

Replika tajnog aneksa Ane Frank stiže u Njujork povodom 80. godišnjice oslobođenja Aušvica

Aneks u kojem se mlada Jevrejka Ana Frank skrivala od nacističkih okupatora tokom Drugog svetskog rata putuje u Njujork. Replika prostorija Kuće Ane Frank u Amsterdamu gradi se u Holandiji i biće izložena u Centru za jevrejsku istoriju na Menhetnu pod nazivom „Izložba Ane Frank“. Direktor Ronald Leopold opisuje ovu reprodukciju tajnog aneksa kao pionirsko iskustvo van Amsterdama, pružajući posetiocima detaljan uvid u mesto gde su Ana Frank, njena porodica i drugi Jevreji proveli skrivajući se od nacista.

Ana Frank i njena porodica su se sakrili u aneksu u julu 1942. godine, zajedno sa porodicom van Pels i Fricom Feferom. Nakon gotovo dve godine skrivanja, otkriveni su 1944. godine i poslati u koncentracione logore, gde su Ana i njena sestra Margot preminule od tifusa u 1945. godine. Jedini preživeli iz aneksa, njen otac Oto, objavio je Anin dnevnik posle rata.

Izložba će otvoriti svoja vrata 27. januara, na Međunarodni dan sećanja na holokaust, obeležavajući 80. godišnjicu oslobođenja Aušvica. Pored reprodukcije aneksa, posetioci će imati priliku da saznaju o porodici Ane Frank, njihovom životu pre skrivanja, otkriću od strane nacista, deportaciji i posleratnim događajima.

Direktor Leopold ističe da je cilj izložbe da posetiocima pruži sveobuhvatno iskustvo i da ih podstakne da razmišljaju o kontekstu koji je oblikovao Anin život. Ova postavka dolazi u vreme rastućeg antisemitizma i sukoba na Bliskom istoku, te se smatra važnom u borbi protiv mržnje i netrpeljivosti.